Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kmoníček o schůzce roku: Přivábí Babiš Trumpa do Prahy a poletí Zeman do USA?

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
9. března 2019
05:25

Schůzka roku pro českou politickou scénu se rodila poměrně narychlo. Pozvání premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho ženy Moniky do Bílého domu se však neodmítá a velvyslanci v USA Hynkovi Kmoníčkovi nastaly perné chvilky. V rámci návštěvy sídla amerických prezidentů nakonec vše klaplo, v průběhu celé Babišovy cesty v USA byla zrušena pouze jedna schůzka s Nancy Pelosiovou. Ale podařilo se i utajované setkání v centrále CIA. Kmoníček pro Blesk Zprávy s Bílým domem za zády promluvil i o tom, jak blízko či daleko tam má nyní prezident Miloš Zeman.

„Proběhlo velmi, velmi v přátelské atmosféře, kdy musím říct, že přes závažnost témat, která byla probírána, nechyběla lehkost, humor, hravost, bylo to prostě takové americky otevřené a česky vtipné,“ zhodnotil pro Blesk Zprávy Hynek Kmoníček jednání Babišových a Trumpových a následnou bilaterální schůzku za účasti velmi silné americké delegace v čele s Trumpem a viceprezidentem Mikem Pencem.

„Z našeho pohledu pan premiér se zaměřil na to základní, co diplomacie udělat nemůže. A to je navázat osobní vztah, osobní chemii s prezidentem Spojených států. A to, myslím, bylo zcela správné rozhodnutí, které se naší společné zemi vyplatí,“ pochválil českého premiéra, který se záměrem sblížit se více po osobní rovině s Donaldem Trumpem netajil. Prezidentovi USA dal mj. prý i svůj mail. A předal mu pozvání do Prahy, které mu dle protokolu adresoval jeho protějšek - Miloš Zeman.

Video  Za Babišem v Bílém domě přivedli i Ivanku Trump: Lákal ji do Česka. A předal i Zemanovo pozvání  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy / Foto Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

Kmoníček dává Trumpovi v Praze šanci

Dorazí Trump do Prahy? Pozvání dostal, ale nic neslíbil, reagoval na tiskovce ve Washingtonu Babiš, který alespoň láká na byznys fórum do české metropole Trumpovu dceru Ivanku.

„Každý americký prezident, zejména pokud sloužil dvě funkční období, tak se do Prahy přece jenom alespoň jednou podíval, často tomu ale nebylo na bilaterální návštěvu, ale u příležitosti nějakého mezinárodního mnohostranného střetnutí,“ řekl k šancím ohledně Trumpa v Praze Kmoníček.

„Pan prezident velice pozitivně mluví o naší zemi, ale neřekl, že by přišel,“ podotkl ve Washingtonu Babiš.

„Naše šance jsou, ale musíme pro to udělat, co bude potřeba,“ dodal velvyslanec. Dlouho se přitom mluvilo o tom, že o přijetí v Bílém domě má zájem právě prezident Zeman. Snad aby mírnil případné hradní zklamání, nasadil Babiš od začátku rétoriku, že nejde o termín pro něj samotného, ale pro Českou republiku.

Video  Babiše setkání s Trumpem nadchlo: Zasmáli jsme se, je to velice příjemný společník  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zeman si musí počkat, připustil velvyslanec v USA

Jak blízko, či naopak daleko má nyní Zeman do Bílého domu? „Tak samozřejmě v téhle chvíli, kdy tato návštěva tato úspěšně proběhla, tak to bude vyžadovat nějaký čas, než bude nějaká další návštěva. My se v každém případě budeme snažit, aby ten čas byl úměrný naší velikosti,“ pohlíží na věc realisticky Kmoníček.

A z jeho slov je tak patrné, že další velká návštěva Bílého domu se hned tak neuskuteční. S tou stávající však panovala jak na ambasádě, tak samozřejmě i na Úřadu vlády spokojenost. Patrné to bylo i při slavnostní recepci, kdy Babiš, ale i Kmoníček nešetřili úsměvy.

Premiér Babiš s velvyslancem Hynkem Kmoníčkem na české ambasádě ve Washingtonu Premiér Babiš s velvyslancem Hynkem Kmoníčkem na české ambasádě ve Washingtonu | Foto Blesk - Jakub Poláček

„Já jsem informoval pana prezidenta o tom, že samozřejmě našemu prezidentovi vytváří někteří lidé nějaký image, že by byl nějak, nevím jak orientovaný. No tak samozřejmě náš pan prezident bojuje za zájmy českých firem v Číně a nebo jinde a o tom jsme nemluvili, jestli by sem přišel, nebo nepřišel. Pan prezident je spokojený, že termín dostala ČR, momentálně jsem premiér já. O tom jsme se nebavili o jeho přijetí,“ uvedl k možné Zemanově návštěvě po schůzce s Trumpem Babiš.

fauna ( 9. března 2019 15:46 )

lidovky.cz/domov/babis-bude-dal-v-evidenci-agentu-stb-strasburk-odmitl-jeho-stiznost.A181211_091320_ ln_domov_ssu?

Manowar ( 9. března 2019 13:05 )

Raději ať sem nejezdí,USA jsou největší zlo na světě.

josefvyskoc ( 9. března 2019 10:16 )

Smrt Jiriho Pomejeho je nejvetsi tragedie od 2. svetove valky. Cesko se bude hodne dlouho vzpamatovavat z teto straslive udalosti!

mak ( 9. března 2019 07:58 )

Kdyby Zeman mohl, letel by tam ted, ale jeho zdrav.stav uz na lítání neni. Ten přepis druhe pulky psal v noci nekdo přípitej na wc?

kakamilek ( 9. března 2019 07:52 )

Zeman proboha neeee

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa