Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Paleo snadno a rychle. Zkuste dušené hovězí s paprikou

Jídlo

  4:36
Pro některé výrazy neexistuje v češtině jednoznačný překlad. Třeba takové anglické "stew" a "comfort food", které naprosto dokonale vystihují tohle jídlo. V češtině by se to asi dalo neobratně popsat jako "dušené maso v omáčce" a "jídlo na pohodu". Myslím, že až ho zkusíte, sami naprosto přesně pochopíte, že v tomhle má čeština tak trošku mezery.

Dušené hovězí s paprikou foto: Lucie Grusová

Dušené hovězí s paprikou

5 porcí

  • 30 g olivového oleje
  • 200 g cibule
  • 24 g česneku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 100 ml červeného vína
  • 600 g čerstvé papriky
  • 1000 g masitých hovězích žeber
  • 400 g konzervovaných loupaných rajčat
  • 800 ml vody
  • 250 g bílé ředkve nebo kedlubny
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy: Na olivovém oleji si dohněda orestujte na tenké nudličky nakrájenou a osolenou cibuli. Až bude mít krásně výraznou zlatavou barvu, přidejte 16 g nahrubo rozdrceného česneku, tymián a rozmarýn.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na jejích webových stránkách.

Lucie Grusová

Za častého promíchání nechte vše krátce rozvonět a pak obsah hrnce zalijte červeným vínem (to ve Whole30 nahraďte troškou červeného vinného octa, nebo zcela vynechte). Zvyšte teplotu plotýnky na maximum a za stálého míchání víno vyvařte.

Do hrnce přidejte na proužky nakrájenou papriku, žebra vcelku a vše zalijte konzervou loupaných rajčat. Přidejte vodu, sůl a pepř. Hrnec zakryjte poklicí a vše duste na nízkou teplotu 3 hodiny. Vyberte uvařená žebra, oberte maso a nakrájejte ho na kostičky.

Z hrnce vyberte část zeleniny, rozmixujte dohladka a nalijte zpět. Přidejte kostičky uvařeného masa, 8 g rozdrceného česneku, na kostky nakrájenou oloupanou ředkev nebo kedlubnu a vše povařte ještě tak 20 minut.

Jako u mnoha podobných jídel i tohle chutná nejlépe druhý a třetí den.

Autor: