Barokní statek demolují bagry, severočeští památkáři jsou bezmocní

  9:10
Z někdejšího barokního statku v Kystře na Lounsku jsou už roky jen ruiny. A brzy zmizí i ty. Začala tu demolice, necelé tři měsíce poté, co stát zrušil objektu památkovou ochranu. Požádal o to a bourací práce zaplatí městys Slavětín, pod který Kystra spadá.

„Stavba je v takovém stavu, že by už nešla zachránit. Nic jiného než demolice nezbývalo. Dalším důvodem je bezpečnost,“ sdělil starosta městyse Jaroslav Jandl.

Obec hospodářské stavení s číslem popisným 1 před nějakou dobou získala darem od tehdejšího vlastníka, firmy, která dnes již neexistuje a jejímž jednatelem byl italský podnikatel.

Ten tam před lety se společníkem plánoval velkou rekonstrukci, nikdy k ní ale nedošlo.

Původně schwarzenberská hospodářská usedlost místo toho chátrala, protože se o ni vlastníci roky nestarali a ponechali ji svému osudu. Zmizelo vše, co šlo odnést a zpeněžit, stavby se rozpadají.

Začal se tím už zabývat Okresní soud v Lounech, dvojici Italů, bývalým vlastníkům Mauro Piccininimu a Gianu Giacomo Barettimu, hrozí až dvouleté vězení. Další soudní slyšení proběhne již brzy. Statek už se nicméně vynesení verdiktu podle všeho nedočká.

Fotogalerie

Hospodářský dvůr byl v 60. letech minulého století prohlášen kulturní památkou. Na začátku letošního roku na žádost městyse Slavětín ministerstvo kultury tento status odebralo. V roce 2015 přitom předchozí dvě žádosti soukromých osob ministerští úředníci zamítli.

„Dlouhodobá absence údržby, památkové péče a ochrany kulturní památky, dlouholeté zneužívání areálu a devastace způsobená nepřizpůsobivými osobami připravily bývalou obytnou budovu o značnou část architektonických prvků a hmotové podstaty stavby, a tím nenávratně zničily její památkové hodnoty,“ píše se v rozhodnutí ministerstva kultury o odebrání památkové ochrany.

„Ostatní hospodářské budovy se nacházejí rovněž v žalostném stavu a bez přetrvávajících kulturních a památkových hodnot,“ doplňuje ministerské rozhodnutí.

S tímto krokem rezolutně nesouhlasili severočeští památkáři.

„I když jsou některé objekty dvora v torzálním stavu a celý areál je výrazně poškozený, množství kulturních hodnot je dosud poměrně vysoké,“ napsali pracovníci Národního památkového ústavu v Ústí.

„Zemědělský dvůr je příklad velkého barokního dvora v daném regionu, pocházejícího zřejmě z 2. poloviny 18. století. Byť prošel značnou devastací, stále tvoří urbanistickou dominantu obce a také důležitý doklad historie této oblasti,“ dadali památkáři.

Zabránit sejmutí památkové ochrany se jim ale nepodařilo.

Za demolici městys Slavětín zaplatí bezmála 700 tisíc korun, trvat má do konce března. V budoucnu pak na místě dvora mají vzniknout stavební parcely.

„Nebude to zítra ani pozítří, spíše za deset až dvacet let. Obecně si myslím, že právě taková místa, opouštěná hospodářství či průmyslové areály, mají v budoucnu potenciál na stavební parcely místo zabírání zemědělské půdy,“ naznačil budoucí plány starosta Jandl.