Šéf konzervativců se bouří proti návrhu EU, ohrožuje jednotu Británie

Brexitová vyjednávání

Šéf konzervativců se bouří proti návrhu EU, ohrožuje jednotu BritánieNOVÉ
Brandon Lewis Foto:

Foto: osobní web Brandona Lewisa

1
Svět
Echo24
Sdílet:

Británie nemůže přijmout návrh vyjednavače Evropské unie Michela Barniera, který má odblokovat jednání o brexitu, protože by ohrozil jednotu Spojeného království. Stanici BBC to v sobotu řekl předseda Konzervativní strany Brandon Lewis. Barnier v pátek řekl, že Brusel nabízí Británii možnost jednostranně odejít z navrhovaného jednotného celního prostoru, ale Severní Irsko by v něm muselo zůstat.

Vyjednavač EU Británii nabídl vyvázat se z jednotného celního prostoru s podmínkou, že ostatní opatření vyplývající z ujednání o takzvané irské pojistce musí Británie dodržet. Jinak by byla obnovena tvrdá hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou s veškerými celními kontrolami.

Podle Lewise by ale Barnierův návrh znamenal, že Severní Irsko by podléhalo jinému režimu, což poškodí jednotu Velké Británie. „Nemůžeme připustit dohodu, která něco takového způsobí,“ řekl předseda konzervativců BBC s tím, že návrh Bruselu by jednotu země ohrozil. „Tato vláda nepřipustí nic, co by vystavilo Spojené království riziku,“ dodal Lewis.

Rozčarování nad stanoviskem Bruselu v sobotu zaznělo i z úst Andrey Leadsomové, která organizuje v Dolní sněmovně vládní agendu. Pátečním návrhem Barniera je hluboce zklamaná. „Musím se ptát sama sebe, jakou hru to Evropská unie hraje,“ poznamenala v rozhovoru pro agenturu Reuters.

EU si musí uvědomit, že hladký odchod Británie je v zájmu všech, řekla dále. Odklad brexitu není nevyhnutelný, „dobrá vůle a ochota ke spolupráci mohou zajistit, že dohodu o brexitu parlament do 29. března schválí,“ konstatovala Leadsomová. Pokud Brusel donutí Británii, aby EU opustila bez dohody, bude podle ní daleko těžší zajistit, že Irsko nebude rozdělovat hranice.

Klíčové hlasování o brexitové dohodě čeká britský parlament za tři dny. Premiérka Theresa Mayová v pátek vyzvala poslance, aby dokument, který dojednala s Bruselem, podpořili. Jinak podle ní hrozí nejistota a to, že země nakonec Evropskou unii neopustí nikdy. Případné odložení brexitu, který je plánovaný na 29. března, by podle premiérky mohl vést k tomu, že si unie začne klást nové podmínky, nebo k vypsání druhého referenda o EU.

Čtěte také: Schvalte mou brexitovou dohodu, tlačí Mayová na poslance. Jinak Británie nemusí EU nikdy opustit

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články