Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Druhý závod, druhé zlato. Fenomén Bö se posadil na trůn i ve sprintu, Češi pohořeli

Po triumfu ve smíšené štafetě si Nor Johannes Thingnes Bö dojel pro vítězství i v prvním individuálním závodu na mistrovství světa v Östersundu. Ve švédském středisku si s lehkostí sobě vlastní podmanil sprint s bezpečným náskokem před Alexandrem Loginovem z Ruska. České kvarteto skončilo v poli poražených, nejlepší z něj Tomáš Krupčík obsadil 30. místo. 

Nor Johannes Thingnes Bö se raduje z vítězství ve sprintu na mistrovství světa
zdroj: REUTERS autor: Jessica Gow

Pětadvacetiletý Bö, jenž v letošním ročníku suverénně kraluje Světovému poháru, figuroval pouze na jediném mezičasu mimo nejvyšší stupeň. Při druhé zastávce na střelnici si připsal chybu a klesl za stoprocentně úspěšného Loginova, ale poté doslova letěl na trati a ruskému rivalovi nadělil v cíli více než 13 sekund.

Z bronzu se radoval Quentin Fillon Maillet. Francouz totiž o tři desetiny vteřiny porazil čtvrtého Ukrajince Dmytra Pidručného, který si vyrovnal osobní maximum. Hvězdný Francouz Martin Fourcade naopak opět potvrdil, že v aktuální sezoně hledá ztracenou formu v běžecké části, a s čistým zápisem skončil "až" šestý.

Češi nenavázali na přesnou mušku ze smíšené štafety. Krčmář minul dvakrát, trápil se i na trati a musel skousnout 44. pozici. Mnohem hůře si vedl Ondřej Moravec – po třech minelách na střelnici ztratil minutu a tři čtvrtě v závěrečném kole, což znamenalo pád až na 92. místo. Benjamínek Jakub Štvrtecký třikrát zaváhal u terčů a připsal si 65. příčku.

Na rozdíl od čtvrteční smíšené štafety, kterou ozdobilo husté sněžení, dnes panovalo na severu Evropy ideální počasí.

Favorizovaný Bö od úvodních mezičasů dokazoval svou extratřídu – v běžecké části nadělil druhému nejlepšímu Fillonu Mailletovi více než půlminuty, Fourcadovi bezmála minutu. Krok s ním relativně držel obhájce titulu Benedikt Doll z Německa, ale střelecký kolaps při stojce ho odsunul daleko od stupňů vítězů, konkrétně na 11. pozici.

Češi se naopak trápili od začátku a už po ležce bylo prakticky jasné, že ambice ve sprintu nenaplní. Osobní maximum na mistrovství světa v podání Tomáše Krupčíka bylo chabou náplastí. "Musím říct, že jsem spokojený. Tajně jsem si přál výsledek do dvacítky, ale i s tímhle se dá do stíhačky něco dělat," hodnotil s odkazem na nedělní měření sil.

Krčmáře zradila zejména střelba. "Dvě chyby, to je strašně moc. Pokud chtěl někdo uspět, musel střílet čistě. Dneska to nebylo těžké na střelnici," komentoval jeho výkon sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář.

Moravec prožíval na trati od poloviny druhého kola peklo. "Motá se mi hlava ještě teď. V cíli jsem se nemohl skoro ani sebrat. Nevím, co se dělo. Když jsem sundal flintu, tak jsem ji málem ani nemohl unést. Nic takového jsem ještě nezažil," řekl v emocích po závodě.

Benjamínka Štvrteckého mrzela ležka, kde dvakrát zaváhal. "Lehké to nebylo ani na trati. Kopec vzadu je těžký a ke konci už mi ubývaly síly," hodnotil dvacetiletý biatlonista, který byl nejmladší ve startovním poli.

Mistrovství světa v biatlonu v Östersundu (Švédsko):

Muži - sprint (10 km): 1. J. T. Bö (Nor.) 24:37,6 (1 trest. okruh), 2. Loginov (Rus.) -13,7 (0), 3. Fillon Maillet (Fr.) -16,5 (0), 4. Pidručnyj (Ukr.) -16,8 (0), 5. Desthieux -24,8 (0), 6. M. Fourcade (oba Fr.) -32,5 (0), 7. Bjöntegaard (Nor.) -34,8 (0), 8. Lesser -44,7 (0), 9. Peiffer (oba Něm.) -47,3 (1), 10. Weger (Švýc.) -49,8 (0), ...30. Krupčík -1:48,7 (1), 44. Krčmář -2:08,6 (2), 65. Štvrtecký -2:48,1 (3), 92. Moravec (všichni ČR) -4:09,4 (3).

Průběžné pořadí SP (po 19 z 26 závodů): 1. J. T. Bö 996, 2. Loginov 699, 3. Desthieux 676, 4. Fillon Maillet 644, 5. Eder (Rak.) 595, 6. M. Fourcade 592, ...17. Krčmář 319, 28. Moravec 247, 48. Krupčík 81, 72. Šlesingr (všichni ČR) 22.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články