O přízeň zákazníků se uchází originální robotický motýl MetaFly

Úspěšný francouzský inženýr pracuje na dálkově ovládaném robotickém motýlovi. Nabídnout má hlavně zábavu

10.03.2019 - Stanislav Mihulka



Francouzský inženýr Edwin Van Ruymbeke před pěti lety uspěl s crowdfundingovou kampaní na vývoj dálkově ovládaného ptáka Bionic Bird, který létá podobně jako skutečný pták. Teď se uchází o přízeň investorů s novým projektem, kterým je robotický motýl MetaFly.

Originální motýl má rozpětí křídel 29 cm, tělo má dlouhé 19 cm a váží méně než 10 gramů. MetaFly se pohybuje máváním křídel, díky motoru poháněnému nabíjitelnou lithium-polymerovou baterií. Po 15 minutách nabíjení může motýl poletovat ve vzduchu asi 8 minut.

TIP: Nizozemský autonomní robůtek DelFly Nimble se podobá mouše

Řízení letu MetaFly má na starost dálkové ovládání. Jeho dosah je asi 100 metrů. Robotický motýl může dosáhnout rychlosti až 18 kilometrů za hodinu. Případné nehody za letu prý nejsou problém. Motýl je totiž vyrobený z ohebných a měkkých materiálů jako jsou uhlíková vlákna. Teoreticky by tak mohl posloužit jako bezpečná a relativně odolná hračka pro dospělé i pro děti. Podle Ruymbeka má MetaFly nabízet především zábavu.

Pokud MetaFly uspěje v crowdfundingové kampani na platformě Kickstarter, případní zájemci si ho budou moct pořídit za 146 dolarů (cca 3 320 Kč).

  • Zdroj textu
  • Zdroj fotografií

    Edwin Van Ruymbeke


Další články v sekci