JenTop10.cz

Žebříčky a zajímavosti

10 nejlepších malých aut do města

Projíždět ulicemi bezpečně a současně se dostat včas do práce nebo na rande, to je někdy kumšt. Ale dnešní auta umí snad úplně všechno, jak se za chvíli ostatně sami přesvědčíme. Představme si proto desítku nejatraktivnějších městských žihadel. Kterému dáte přednost, je už jen a jen na vás. V každém případě ručíme za to, že jsou to nejlepší hráči ve svém oboru.

10. místo: Suzuki Ignis

Malé, ale milé. Suzuki Ignis se vyrábělo v letech 2000 až 2008 a v roce 2016 pak japonská automobilka rozběhla pro značnou poptávku výrobní pásy ještě jednou. Suzuki se nebojí zařadit jej do kategorie SUV, model nabídne třeba řadu bezpečnostních asistentů (ABS, brzdový asistent, TMPS), elektrická okna, klimatizaci, USB zástrčku a Bluetooth a dálkové centrální zamykání. Z důležitých atributů výbavy mu vlastně nechybí vůbec nic.

Díky délce 3,7 metru spadá ještě – byť těsně – do skupiny minivozů, výška 1,6 metru ale naznačuje mnohé. Na trhu je pak i verze s pohonem všech čtyř kol, za kterou si samozřejmě zájemce připlatí.

9. místo: Nissan Micra


Městské vozítko na japonský způsob. Zdánlivě až mimořádně maličká, ale o to více efektivní Micra. Spotřeba už od 4,6 litrů na sto ujetých kilometrů, zavazadlový prostor o objemu tří stovek litrů, poněkud netradiční design a doslova plný dům moderních technologií, třeba právě takové jsou nejnovější modely této líhně.

Když se k tomu přidá luxusní interiér, jistě není proč zaváhat. Nissan Micra je vyráběn už od roku 1982, pojmenování jednoduše značí, že je tento japonský model určen výhradně pro vývoz. Maličké městské vozítko bylo v roce 1992 široké jen něco málo přes půldruhého metru a dokázalo ze sebe dostat rychlost 170 kilometrů v hodině, má tedy výborné následovníky.