Trasa Paříž - Nice je známá už od začátku roku a na výčet jednotlivých etap se můžete podívat v článku Pořadatelé představili letošní Paříž - Nice.  

V prvních etapách v okolí Paříže se očekává silný vítr a samozřejmě terezíny. Ty mohou zásadně ovlivnit celkové pořadí. Pokud se peloton na bočním větru roztrhá, nepochybně to odnese spousta favoritů a tím přijdou o naději na celkové vítězství. některé týmy se toho budou snažit využít a zbavit se tak drobných vrchařů, jako jsou Miguel Angel Lopez, Egan Bernal, Nairo Quintana, Romain Bardet, Simon Yates a další. Ale problém to bude pro všechny.

První tři etapy jsou rovinaté a pro sprintery, kterých přijelo mnoho. Paříž - Nice je mezi rychlými závodníky velmi oblíbeným závodem, protože příležitostí na hromadný dojezd je tu obvykle hodně. Spurtovat budou Dylan Groenewegen, Arnaud Démare, Alexander Kristoff, Michael Matthews, Sonny Colbrelli, Sam Bennett, Fabio Jakobsen, Caleb Ewan, Marcel Kittel, André Greipel, John Degenkolb, Christophe Laporte, Mateo Trentin a další. Je z čeho vybírat.

 

Pro celkové pořadí bude zásadní pátá etapa, časovka na 25,5 kilometru. Není zvlášť dlouhá, ale na týdenní etapový závod to bohatě stačí, mnozí tu určitě ztratí dost času. Tato etapa bude pravděpodobně nejdůležitější.  

Lehcí vrchaři budou mít svůj den až v sobotu, v sedmé etapě se totiž končí na Col de Turini. 15 kilometrů dlouhé stoupání s průměrem 7,2 % je velmi náročné a je to ideální příležitost utrhnout časovkáře a získat ztracený čas zpět. 

Nejdramatičtější bývá posledníe tapa do Nice. Loni i předloni zde závodníci hromadně útočili. Loňský závěr Paříž - Nice byl excelentní a překvapivé vítězství získal Marc Soler. Snad se bude podobně závodit i letos. 


Favorité 

Paříž - Nice je takovou malou Grand Tour, nechybí tu nic podstatného. Uvidíme rychlé dojezdy, terezíny, klasikářské etapy i horský dojezd. Chybí ale jeden velký favorit. Hned tři lídry přivezl tým Sky. Na celkové pořadí by měli jet Michal Kwiatkowski, Egan Bernal a Ivan Sosa. Kolumbijci asi něco ztratí v časovce, takže pozice jedničky týmu by připadla Kwiatkowskému,a le zvládne s nejlepšími Col de Turini? Nebude to snadné.  

Více lídrů má také letos mimořádně silná Astana. Ion Izagirre už letos vyhrál Kolem Valencie a má silnou časovku, ale na Col de Turini nejlepším stačit nebude. Naopak Miguel Angel Lopez je favoritem horského dojezdu, ale v časovce většinou hodně ztrácí. Pro Sky a Astanu nebude jednoduché pojmout závod dobře takticky. 

Marc Soler je podobně dobrý v kopcích jako v časovce a opět patří mezi černé koně závodu, pokud se to dá říct o obhájci vítězství. Movistar ale nespoléhá jen na něj, startuje také Nairo Quintana. Záleží ale na tom, jak zvládne časovku.  

Silnými časovkáři a solidními vrchaři jsou Wilco Kelderman a Bob Jungels. Vítěz Kuurne - Brusel - Kuurne nejspíš nebude stačit nejlepším vrchařům. Kelderman skončil pátý na UAE Tour a vzhledem k tomu, že letos nedostane příležitost na Grand Tour, jsou pro něj kratší etapáky vrcholem sezóny.  

Simon Yates by byl přirozeným favoritem závodu, už se několikrát pokoušel Paříž - Nice vyhrát, ale letos oznámil, že pojede jen na etapy, protože ještě není v ideální formě a snaží se připravit na Giro d´Italia.  

Favorité Paříž - Nice: 

∗∗∗∗∗ -

∗∗∗∗ Michal Kwiatkowski, Miguel Angel Lopez

∗∗∗ Romain Bardet, Ion Izagirre

∗∗ Nairo Quintana, Egan Bernal, Marc Soler, Wilco Kelderman

∗ Patrick Konrad, Bob Jungels, Simon Yates 

Foto Sirotti, ASO/Alex Broadway