Blansko: Hasiči z Obůrky mají unikátní zábrany proti bleskovým povodním

10.03.2019 21:12

Unikátní protipovodňové zábrany, které slouží při zásazích proti bleskovým záplavám, mají nyní jako jediní na Moravě dobrovolní hasiči z blanenské místní části Obůrka. Od zástupce firmy Fiprex CZ Stanislava Hladíka, který je zároveň hasičem, je symbolicky převzalo vedení města – starosta Jiří Crha a místostarostové František Hasoň a Ivo Polák.

Blansko: Hasiči z Obůrky mají unikátní zábrany proti bleskovým povodním
Foto: Blansko.cz
Popisek: Blansko

Červené plastové zábrany podle Hladíka zadrží při bleskové povodni vodu do výšky půl metru a dají se variabilně sestavit i do oblouků podle situace na místě zásahu. Hasiči z Obůrky mají k dispozici 50 metrů zábran v hodnotě 250 tisíc korun. „Jsou velmi účinné hlavně při prudkých přívalových deštích. Několik hasičů je sestaví podle potřeby během dvaceti minut, což se nedá srovnávat s klasickým pytlováním. Naplnit pytle pískem na postavení sto metrů klasických zábran totiž trvá asi deset hodin,“ vypočítává Hladík.

Další výhodou nových zábran je i to, že se dají po zásahu snadno omýt a očistit na rozdíl od pytlů s pískem, které se musí často zlikvidovat kvůli kontaminaci.

Padesátimetrovou hráz proti bleskové povodni postaví z nových zábran několik hasičů zhruba za 20 minut
(foto O. Požár)

„Zábrany máme zatím ve výpůjčce na pět let. Budou uloženy tady na Obůrce. Kromě ostrých zásahů se budou zábrany používat i při námětových cvičeních,“ uvedl starosta Jiří Crha. Zábrany budou připravené na Obůrce tak, aby se daly okamžitě po vyhlášení poplachu naložit na přívěsný vozík a vyrazit s nimi na místo zásahu proti bleskové povodni. Kromě této funkce se z nich navíc dá podle Hladíka sestavit nádrž, která se dá využít při složitějších zásazích, kde je potřeba čerpat a dálkově přepravit vodu.

Obě tyto funkce unikátních zábran pak hasiči z Obůrky ukázali při názorné praktické ukázce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…