shop.musicserver.cz
Switchfoot - Native Tongue

Switchfoot se na "Native Tongue" nadále blíží poprockové dokonalosti

Vydáno: 11.03.2019 00:00 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: Indulge Express

Poprockový trůn zůstává neohrožen. Switchfoot si ho před lety dovezli do domovského San Diega a ne a ne ho přenechat někomu jinému. I jedenáctá studiovka "Native Tongue" tak opět potvrzuje mimořádné postavení a stěží uvěřitelnou skladatelskou kvalitu. Nepostrádá hity, hluboké texty ani skvělé nápady.

9/10

Switchfoot - Native Tongue

Vydáno: 18.1.2019 (v USA)
Celkový čas: 51:19

Skladby: Let It Happen, Native Tongue, All I Need, Voices, Dig New Streams, Joy Invincible, Prodigal Soul, The Hardest Part (feat. Kaela Sinclair), Wonderful Feeling, Take My Fire, The Strenght To Let Go, Oxygen, We're Gonna Be Alright, You're The One I Want

Vydavatel: Fantasy

Je to neuvěřitelné, ale musíme to zase napsat. A protože číslo už jste viděli, proč to nevypálit rovnou ze startu. Switchfoot totiž už ZASE natočili vynikající desku. Už pojedenácté! Proto znovu úspěšně zapomeňte na všechny ty kapely typu OneRepublic, Coldplay, Kodaline, Imagine Dragons, Maroon 5 a další. Nic proti nim, ale s narůstajícím počtem nahrávek jste si nemohli nevšimnout, že už si na nich musíte umět vyselektovat ty opravdu dobré písničky, k nimž se chcete vracet, a s fanouškovsky přivřenýma očima předstírat, že "to přece nejsou alba o třech čtyřech dobrých singlech a že zbytek není vata". To je přece silné tvrzení a jako příznivce některé z formací si nechcete něco takového vůbec připouštět. Proto sami sobě tak trochu lžete.

Jenže když si pak pustíte jakoukoliv desku Switchfoot, znovu si tu krutou pravdu uvědomíte. S nimi se vám totiž nic takového nestane. Oni totiž ty svoje řadovky mají plné kvalitních a silných kousků neustále. Vata je pro ně sprosté slovo. Neuslyšíte od nich song, který by nebyl postaven minimálně na jednom neotřelém nápadu. Na netradičním nástroji. Na neobvyklé melodické lince. Na stylu zpěvu frotmana Jona Foremana. Na aranži nebo drobném elektronickém prvku. Je jedno, co to bude. Prostě tam vždycky něco je. Něco, díky čemuž vás ta skladba zaujme. Díky čemuž na ni nezapomenete. A budete si ji chtít pustit znovu, abyste se ji mohli naučit a zpívat s nimi.

Těžko napsat recenzi na novou studiovku a neopakovat, co už jste si přečetli v článcích o těch předchozích. Zároveň platí, že jestli je na deskách Switchfoot něco, v čem se opakují, nejsou to nápady. Navzdory početné tvorbě sami sebe nevykrádají a ta jedna jediná věc, která se u nich nemění, je kvalita.

Na "Native Tongue" stojí za zmínku jedna věc. Jedná se o kolekci, kterou kapela dávala dohromady po delší pauze. To slovo je v kurzívě, protože po skončení turné k "Where The Lines Shines Through" v roce 2017, během něhož muzikanti zavítali i do Trnavy, oznámili, že si poprvé ve své dvacetileté kariéře naordinovali pauzu. Nevydržela však dlouho. Tvůrčí přetlak vrátil skupinu pojmenovanou podle surfařské hantýrky zpět do studia a v půlce ledna šlo dílo na trh. Ten už ale bohužel není kvalitnímu poprocku nakloněn, neboť poprvé od roku 2003 a průlomového počinu "The Beautiful Letdown" se s novinkou v americké albové hitparádě Billboard pánové nepodívali do Top 20, ale skončili až na čísle 41. Snad to nikoho neodradí.

Mimochodem, kromě bratrů Jona a Tima Foremanů a drobných příspěvků Tylerů Sprye a Chestera jim ve třech kusech s produkcí vypomohl Brent Kutzle, basák a cellista OneRepublic. Jedná se o "Native Tongue", "Voices" a "The Hardest Part".

Tak si je rovnou rozebereme. Hned titulní song tak trochu navazuje na to, že se formace vrátila k tomu, co je pro ni přirozené, volá po návratu k lásce a staví hodně na rytmice a sborových zpěvech, čímž připomene ty lepší momenty Imagine Dragons, což jsou paradoxně jejich žáci (a ne naopak, jak si mnozí myslí). I v elektroničtější "Voices" pojednávající o psychických problémech byste podobnost například s jejich hitem "Thunder" našli, je to však skladba natolik soběstačná, že obvinit je z kopírování skutečně nelze. "The Hardest Part" je zase unikátní nejen v tom, že se jedná o nezvykle elektronickou a syntezátory prodchnutou píseň, ale také v tom, že jde o jeden z mála duetů v diskografii Switchfoot. Zde dostala šanci Kaela Sinclair z M83.

Album začíná hodně kytarovým, rockovým otvírákem "Let It Happen". Jako protiklad pak působí nádherná balada "All I Need". Do ní vklouznete jako do sametového pyžama a v posteli už vám bude hrát jako ukolébavka. Tedy do doby, než v ní objevíte tu něžnou, ale nepřeslechnutelnou epičnost a stadiónovou hymničnost jako z dob hitu "Dare You To Move". Ano, právě jste slyšeli vrchol nahrávky.

"Dig New Streams" má dost zvláštní úvod, možná z něj taky budete mít nejdříve rozpaky, ale jen do doby, než se skladba rozjede do dětsky hravé a zábavné věci s odsekávaným zpěvem, která by se svou roztodivností klidně hodila do nějaké pohádky typu "Shrek". Jisté je, že nic takového jste od téhle party ještě nikdy neslyšeli.

"Joy Invincible" má pro změnu nejsilnější text, dotýká se témat, o nichž se nikomu moc nechce mluvit, natož si je připouštět. Je o tom, jak se vám svět a sny rozpadnou, když je váš blízký náhle v nemocnici a vy ho prosíte, aby ještě otevřel oči.

Vícevýznamové texty, které byly vždy silnou stránkou tvorby Switchfoot, dobře ilustruje například "Prodigal Soul" (s akustickou kytarou ve slokách), která může být o víře v Boha a návratu k němu, stejně tak ji ale můžete vnímat jako pokračování předchozí skladby, kterou tentokrát zpívá ten nemocný své rodině.

Rockový feeling se zkreslenými kytarami se po krapet ospalé "Wonderful Feeling" vrací v bojovné "Take My Fire", což je tak úderná věc, že byste ji čekali možná někdy v úvodu, nikoliv až skoro na konci stopáže. Trochu jiný způsob práce s kytarami nabízí zase osudová "The Strenght To Let Go" s fantastickým vyvrcholením, další z mnoha těch nej, které tady nejdete. Husí kůže zaručena.

U "Oxygen" si po tom emočním drásání trochu vydechnete (ha!), na což naváže vyklidněná "We're Gonna Be Alright", v níž dojde na ukulele i havajskou pohodu plnou vln a surfování. Kraťoučký klavírní lovesong "You're The One I Want" nádhernou kolekci uzavírá.

A tak, stejně jako u všech předchozích desek, můžete úplně ignorovat, že za Switchfoot je nějaká historie. Ani jako posluchač panic se nemusíte bát do toho jít po hlavě klidně až s touto studiovkou. Dostane vás totiž okamžitě a k těm starším položkám jejich diskografie se pak díky tomu namlsání stejně vrátíte. Takže ano, zase je chválíme a opět na ně dojde řada i na konci roku při bilancování toho nejlepšího. Je fajn, když jsou na světě alespoň nějaké jistoty.

NÁZORY
  • Totální nuda TVL uz jsem se nemohl dočkat konce... (ondřej klimo, 14.03.2019 13:25) Reagovat

    Totální nuda TVL uz jsem se nemohl dočkat konce.2/10 MAX

  • Kapela, která kdysi vydala jeden dobrý song a v?... (Anonym, 14.03.2019 15:31) Reagovat

    Kapela, která kdysi vydala jeden dobrý song a většinu světa už nezajímá, ale na musicserveru se z ní zase můžou ustříknout.

    • Re: Kapela, která kdysi vydala jeden dobrý song a v?... (Vladan, 16.03.2019 11:06) Reagovat

      Tak to bývá. Něco, co dobré není musí dát úplně na strop.

  • Dík za tip (Doktor Slovo, 17.03.2019 13:47) Reagovat

    Lidi neblázněte,pusťte si i jiné video než to pod článkem.I když to není můj šálek čaje,tak určitě souhlasím z hodnocením ve srovnání v recenzi jmenovaným kapelami.Pouze mám obecně poznámku k tomu,že prostě špatně vypadá,když tento typ muziky produkují muži 40+.Je to trochu bizár,nicméně to nemá nic společné s kvalitou v rámci žánru.

  • zaujatost (maddy1111, 17.03.2019 13:57) Reagovat

    Podľa mňa by sa recenzie mali písať trocha menej zaujato. Chápem, že to je asi autorova obľúbená kapela, a tiež mám Switchfoot rád, ale ... "Poprockový trůn zůstává neohrožen. Switchfoot si ho před lety dovezli do domovského San Diega a ne a ne ho přenechat někomu jinému." ... ale na to, aby Switchfoot obsadili poprocký trón sú bohužiaľ dosť málo POPulárny.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Imagine Dragons už jsou asi jen tři. Novou éru otevírají singlem "Eyes Closed" (05.04.2024 16:00)
- Naživo: Imagine Dragons ve druhém dni Szigetu zaplnili plochu na stání, objevem se stal Youngr (12.08.2023 17:41)
- Fotogalerie: Druhý den Szigetu v hlavní roli s Imagine Dragons (12.08.2023 16:22)
- Nové desky 44/2022 - od Alicie Keys přes Drakea po The Pretty Reckless (09.11.2022 10:00)
- Imagine Dragons oslaví deset let "Night Visions" nabušenou reedicí a barevnými vinyly (18.08.2022 09:39)
- Nové desky 26/2022 - od Imagine Dragons přes "Mimoně" po Shinedown (06.07.2022 09:00)
- Naživo: Polský Open'er přivítal Imagine Dragons i Thoma Yorka, zklamáním prvního dne byl A$AP Rocky (05.07.2022 20:28)
- Čeští posluchači si hýčkají Calina, Imagine Dragons i Harryho Stylese. Nejhranější domácí píseň má Kryštof (23.06.2022 12:20)
- Po monstrózních koncertech v Praze se Imagine Dragons vyšvihli do čela českého albového žebříčku (16.06.2022 20:00)
- Naživo: Imagine Dragons rostou rychleji než jejich show, přesto byli v Praze skvělí (06.06.2022 11:13)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu