TOPlist

Fitbit jde proti Applu: jejich měření atriální fibrilace má být přesnější

Chytré hodiny neustále hledají smysl své existence, který je již částečně naznačen nejprodávanějšími chytrými hodinkami na trhu – Apple Watch. Ty se snaží zaměřovat nejen na notifikace a měření pohybové aktivity, ale čím dál tím více se noří do měření zdravotních funkcí.

Poslední Apple Watch 4 (recenze) přinesly v některých ohledech kontroverzní měření EKG, které je bezesporu dalším krokem v hlídání našeho zdraví. Hlavní soupeř Applu, americký Fitbit, nicméně se současnou podobou měření nesouhlasí.







Nepřehlédněte

Fitbit představil čtveřici nových zařízení, nechybí ani dostupné chytré hodinky

Fitbit slíbil přinést nové funkce do svých chytrých hodinek a náramků již před několika lety, namátkou se jednalo o měření atriální fibrilace či spánkové apnoe. Bohužel doposud jsme se dočkali pouze slibů, nikoli konkrétní realizace, i přes to, že většina jejich zařízení obsahuje SpO2 sensor, který právě zmíněnou atriální fibrilaci a spánkovou apnoe měří.

Apple nemá nejlepší procento úspěšnosti

Jedním z hlavních důvodů, proč Fitbit zatím tyto funkce nespustil, může být chybějící certifikace od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Generální ředitel Fitbitu James Park nicméně připomíná, že jejich měření má probíhat odlišně od Apple Watch.

„Pro nás je důležité, aby výsledky byly relevantní. Změť falešných upozornění nepřispívá psychické pohodě. I když jsem fanoušek tohoto měření, pokud je vám pod 65 a netrpíte srdeční vadou, není toto měření pro vás využitelné,” řekl Park.







Nepřehlédněte

Norský důchodce upadl v koupelně. Zachránily ho hodinky Apple Watch

Podle doktora Daniela Yazdiho z Harvardu není měření atriální fibrilace s pomocí Apple Watch příliš relevantní – od zpřístupnění funkce veřejnosti se hodinky spletly v 79.4 % případů u lidí pod 55 let. Doufejme, že přesnost měření Fitbitu bude v budoucnu vyšší.

Autor článku Michael Chrobok
Michael Chrobok
Zástupce šéfredaktora, fotograf, hráč. Baví mě baseball, F1, urbanismus, filmy Wese Andersona, moderní umění a rozličné fantasy/sci-fi světy. Nepohrdnu dobrým jídlem, zajímavou knihou či výletem do neznáma.

Kapitoly článku