metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 8 °C

Pátek 19. dubna 2024. Svátek má Rostislav

Vytvořil nakladatelství pro učebnice psané studenty. Teď ho ocenili

  9:24aktualizováno  11:24
Soutěž Startupper roku ovládl za Česko čtyřiadvacetiletý Marek Liška s projektem ProSpolužáky.cz. Toto nakladatelství se snaží vysvětlit matematiku a chemii srozumitelně tím, že učebnice pro studenty píší sami studenti. Liška o soutěži hovořil pro deník Metro.
Marek Liška | foto: Archiv

Jak probíhala soutěž, co jste musel předvést?
Důležitým bodem bylo dobře sepsat přihlášku, aby vám vůbec dali možnost prezentovat projekt. Pak už to šlo nějak samo. Hlavně, aby se při prezentování řeklo jádro projektu, jaké věcí řeší a zda má řešení nějaké měřitelné výsledky. Nakonec se nebát s porotci argumentovat, když vám něco vytknou, protože každý to vidí jinak.

Čekal jste, že byste mohl uspět?
Nechci být jako Karel Gott, ale upřímně jsem to vůbec nečekal. V podstatě je to první soutěž, kde jsme jako projekt zvítězili. Vždy nás porážely buď IT projekty, kterým je s papírem těžké konkurovat, anebo sluníčkové projekty, které se ohání ekologií.

Co uděláte s finanční odměnou za triumf, která činí přes tři sta tisíc korun?
Stejně jako naše příjmy z prodeje knih ji investujeme zpátky do sebe, abychom se jako firma zvětšili a byli tak na trhu silnější a pokrývali širší spektrum předmětů.

V čem je vlastně projekt ProSpolužáky.cz zajímavý a co studentům přináší?
Vznikl ze studentského projektu, který měl za cíl pomoci několika mým spolužákům s matematikou. Dnes je hlavní myšlenka stejná, akorát už pomáhá více než 21 tisíc studentů na 138 středních školách, kde se podle našich učebnic vyučuje matematika nebo chemie. Učebnice, které vytvořili sami studenti, jsou napsané tak, aby látku pochopil ideálně každý, protože chceme, aby matematika byla přístupná pro největší spektrum lidí a především pro ty, kteří matematické myšlení nemají, nebo si myslí, že ho nemají. Studenti se tak nebudou cítit bezmocní, že nevědí, jak se nějakou látku naučit. Díky tomu, že to pochopí na několika typových příkladech, mohou řešit další příklady sami, případně jim pomohou naše QR kódy, které je přesměrují na webové stránky, kde jsou další příklady podrobně vyřešené.

Čeká vás jako evropského vítěze soutěže společnosti Total za týden cesta do Paříže. Jak se připravujete?
Když jsme uvažovali o tom, že bychom případně vyhráli a jeli tak na týden do Paříže, upřímně jsme se zděsili. Protože náš školní systém k nám v době studia v oblasti cizích jazyků nebyl úplně vstřícný, takže naše úroveň angličtiny není úplně připravená na komunikaci a prezentování projektu před francouzskou porotou. Ale máme domluvené soukromé lekce angličtiny. Zároveň jsme si připravili také ukázku učebnice ve francouzštině.

Jak rychle chcete růst dál?
Chceme se zaměřit na dokončení řady učebnic Chemie pro spolužáky a začít vydávat i poslední z takové „svaté trojice“, a to je Fyzika pro spolužáky. Přemýšlíme také o učebnicích pro základní školy, kde už odpor k matematice začíná.

Autor: Pavel Urban Metro.cz

Hlavní zprávy

HBO zhorší kvalitu svým předplatitelům, „levný“ Netflix se brzy chystá k nám a je to hit

Strážce streamu
vydáno 19. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Internetová televize HBO Max, jak ji uživatelé doposud znají, zanikne ve druhé polovině května. Nová služba láká na sportovní balíček. Ceny jsou ale zatím...  celý článek

Ví, že ho fotíte? Snímky vašich ratolestí mohou zneužít pedofilové či vyděrači

vydáno 19. dubna 2024  5:00

Někdo by si mohl myslet, že největším strašákem sociálních sítí jsou falešné účty, které se vyjadřují do komentářů pod příspěvky a píšou hejty se záměrem...  celý článek

Fanoušci dopravy mají letos žně. V Benešově se opět můžou projet Hurvínkem

vydáno 18. dubna 2024  18:05

Pražské metro zahájilo provoz 9. května 1974. Výročí si dopravní podnik připomíná po celý rok. Kromě programu spojeného s oslavami padesáti let podzemky...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek