Třešinkou každého líčení by měly být rty, a to hlavně rty nalíčené vhodnou barvou. Takovou, která bude ladit s make-upem, bude sedět konkrétnímu typu ženy. Nalíčené rty jsou navíc velmi sexy! Víte, která módní rtěnka vám bude slušet a proč zrovna ta?

Není rudá jako rudá
Červená rtěnka vám prý nesluší? Možná je to jen tím, že si vybíráte nesprávný odstín. Jste-li bledá, vyhněte se křiklavým tónům a zvolte světlejší nádech. Pokud máte kůži narůžovělou, zkuste odstín třešní. Sytá červená se hodí k olivové pleti, rudá ke snědší pokožce. Červená rtěnka je sama o sobě dost výrazná, proto buďte střídmá se zbytkem líčení, abyste nepůsobila vulgárně. A dejte pozor na rtěnky s oranžovým teplým podtónem, zvýrazňují žluté zabarvení zubů.

Trefa do černého
Nedaří se vám nalézt ideální barvu, ve které byste se cítila dobře? Nenuťte se za každou cenu do sytých valérů. Na běžné denní nošení vypadají nejlépe jemné rtěnky, které jsou jen o něco světlejší nebo tmavší, než je přirozená barva vašich rtů.

  • Osvědčené tipy:
    Máte zbytek rtěnky, se kterým se nedá malovat, ale nechcete se s vaší oblíbenkyní rozloučit, dokud není zcela prázdná? Barvu nabírejte štětečkem, dostanete se až na dno.
  • Čím jste starší, tím jsou vaše rty sušší. Kupujte si proto krémovější, mastnější rtěnky, které rty vyživí.
    Nemáte ukázkově bílé zuby? Pořiďte si průzračný lesk s nádechem do modra (Benefit, Bourjois, Hello Kitty) a dejte si pozor na křiklavé odstíny. Uškodí vám zejména růžová či oranžová, pomohou tělové nebo naopak trošku tmavší odstíny červené.
  • Zlomila se vám rtěnka? Opravte ji! Odlomený kus nahřejte, přimáčkněte zpátky (pracujte s ubrouskem, ne prsty) a dejte na třicet minut do lednice.
  • Aby barva dlouho vydržela čerstvá, naneste dvě vrstvy rtěnky, první obtiskněte do ubrousku a pusu přepudrujte, potom natřete ještě druhou vrstvu barvy. Rty zůstanou déle výrazné.