Orientační nabídka


Znak města Mladá Boleslav (odkaz na titulní stránku) 

Statutární město Mladá Boleslav - Oficiální stránky


 

Divadlo chystá v pátek 15. 3. na malé scéně premiéru hry Pravda

Městské divadlo finišuje s přípravou další novinky v podobě konverzační komedie Pravda současného nejhranějšího francouzského dramatika Florana Zellera o dvou manželských párech, které si dle názvu neříkají pravdu, ale naopak si lžou jak o závod. Tuto hru uvede divadlo v premiéře v pátek 15. března na malé scéně v režii Petera Chmely. Role v této komorní hře ztvární Ivo Theimer, Lucie Matoušková, Petr Prokeš a Lucie Končoková.
Z chystané novinky divadla Pravda. Foto: Anna Hladká
Z chystané novinky divadla Pravda. Foto: Anna Hladká
 

 
 

„Kdyby si lidi ze dne na den přestali lhát, nezbyl by na Zemi jedinej pár. Vlastně by to byl konec civilizace“, říká jedna z postav ve hře Pravda. Pravda je konverzační vztahová komedie, která řeší otázky nevěry v partnerství a divákům přináší řadu nečekaných point.  

Florian Zeller se narodil 28. června 1979 v Paříži. Vystudoval institut politických studií, ale živí se jako spisovatel a dramatik. V současné době patří mezi nejhranější francouzské autory doma i v zahraničí. Jeho hry byly uvedeny v 35 zemích světa, například v Austrálii, Číně, Izraeli, Neměcku nebo USA. Svůj první román Umělé sněhy napsal ve 22 letech a získal za něj literární cenu nadace Hachette za rok 2002. V roce 2004 napsal svoji první divadelní hru Ten třetí, která sklidila velký úspěch u diváků i kritiky. Jeho dalšími hrami jsou Manéž (2005), Kdybys umřel (2008), Matka (2010), Pravda (2011), Otec (2012), Hodina klidu (2013), Lež (2015), Před odletem (2016) a Syn (2018).

Pravda, která patří spolu s Otcem a Matkou k nejúspěšnějším a nejčastěji inscenovaným autorovým textům, se poprvé hrála roku 2011 v pařížském Théâtre Montparnasse. Hlavní roli Michela v ní vytvořil věhlasný filmový a divadelní herec Pierre Arditi. Pro něj napsal Zeller i hlavní roli ve hře Lež, která s Pravdou tvoří volný diptych.

Pravdu v Městském divadle Mladá Boleslav režíruje Peter Chmela, který s divadlem spolupracuje poprvé.

Překlad: Michal Zahálka Výprava: Agniezska Pátá – Oldak Hudba: Vladimír Franz Dramaturgie: Lenka Smrčková Režie: Peter Chmela

 
Zveřejnil: Pavel Šubrt
Vytvořeno / změněno: 11.3.2019 / 12.3.2019 | Zveřejnit od: 12.3.2019

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Aktuality
Počet návštěv: 686
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém