Hokej v číslech: Boleslav proti Zlínu? Skvělá defenziva vs. vyváženost

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

V obou soubojích předkola se střetne tým z Čech proti týmu z Moravy. Na statistické preview zápasu Vítkovic se Spartou už jsme si posvítili, teď je na čase se podívat na střet mezi Mladou Boleslaví a Zlínem.

Brankáři

Gašper Krošelj, BK Mladá Boleslav
34 GP, 20 výher, 14 proher, 92.05 %, 2.05 GAA, 5 nul

Gašper Krošelj přišel do Mladé Boleslavi jako náhrada za zraněného Jana Růžičku a stal se z něj klíčový hráč týmu. S 92,97% úspěšností zákroků při hře 5 na 5 byl šestým nejlepším mezi brankáři s 500 odehranými minutami, s 88,06% úspěšností střel ze slotu mu pak patří solidní pátá příčka. 2,05 inkasovaných gólů za zápas ho dokonce řadí na skvělou druhou příčku!

Libor Kašík, PSG Berani Zlín
26 GP, 13 výher, 13 proher, 91.13 %, 2.5 GAA, 0 nul

Před příchodem do Zlína se Liboru Kašíkovi příliš nedařilo – v sedmi zápasech v dresu Komety měl pouhou 89% úspěšnost zákroků. V dresu Beranů ale ožil. V daném období (od 11. ledna) je s 93,64% úspěšností při hře 5 na 5 čtvrtým nejlepším. V počtu gólů, kterým zabránil v porovnání s průměrem ligy, byl s 8,13 brankami dokonce nejlepším ze všech!

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

Hvězdy

Michal Vondrka, BK Mladá Boleslav
Vondrka vyhrál s 41 body v 52 utkáních kanadské bodování týmu a spoléhat se na něj bude i v předkole proti Zlínu. 

Jiří Ondráček, PSG Berani Zlín
Jiří Ondráček musel (podobně jako Tomáš Fořt) řešit na konci sezony zdravotní problémy, do posledního utkání základní části proti Kometě ovšem nastoupil a nyní se chystá navázat na svoji zatím životní sezonu. Třicetiletý útočník je zlínským odchovancem a nikdy na sebe neoblékl v extralize jiný dres, ale jeho dosavadním maximem bylo loňských 16 bodů v 51 duelech. Tuhle hranici už letos dvakrát zdolal – ve 46 střetnutích dal 12 gólů a na 24 přihrál – a podobné příspěvky se od něj čekají také v play off.

Foto: Roman Turovský, hokej.zlin.cz

Tajná zbraň

David Šťastný, BK Mladá Boleslav
Pro Davida Šťastného půjde o pikantní sérii. Ve Zlíně totiž poprvé nakoukl do extraligy a minulé čtyři sezony za něj se střídavými starty v Přerově působil. V dresu Beranů zaznamenal svoje kariérní maximum 30 bodů z loňského ročníku, letos se k němu v dresu Bruslařského klubu přiblížil na dosah. Nakonec nasbíral bodů 25 a s výbornými pokročilými statistikami (56,35% poměr střeleckých pokusů ze slotu) může být tajnou zbraní Boleslavských.

Jakub Herman, PSG Berani Zlín
Jakub Herman působil ve Zlíně v mládeži, svůj první zápas za áčko modrožlutých ovšem zapsal až v letošní sezoně. A návratu na východ Moravy určitě nelituje: ve 43 utkáních si totiž stihl s 27 body stanovit nové kariérní maximum. Trenér Robert Svoboda mu dává k dispozici prostor na ledě a v play off se mu ta důvěra může splatit.

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

Co je třeba zlepšit?

Ofenzivu (BK Mladá Boleslav)
Mladé Boleslavi patří s 41,48 nezblokovanými střeleckými pokusy za 60 minut dobrá čtvrtá příčka, v počtu střel na branku za 60 minut jsou také čtvrtí (30,63), jenže 128 vstřelených branek stačí BK na deváté místo a 17,44 střeleckých pokusů ze slotu až na 12. příčku. Největším problémem je tak především malá efektivita týmových střelců – 7,07% úspěšnost střelby je třetí nejhorší.

Oslabení (PSG Berani Zlín)
Ani jednomu z týmů se v oslabení příliš nedaří (Boleslav je devátá), Zlín je však s 80,61 % třetím nejhorším klubem a do play off se musí zlepšit. Přesilovka Středočechů sice není bůhvíjaká (16,02 %, osmé místo), zkušení borci jako Michal Vondrka nebo Michal Klepiš ale umí zahrozit a Berany by to mohlo mrzet. 

Co je třeba udržet?

Defenzivu (BK Mladá Boleslav)
Jestli může být Boleslav na něco pyšná, je to defenziva. Vondrka a spol. skončili se 118 inkasovanými góly na třetím místě (o pouhé dva góly za první Plzní), inkasují nejméně nezblokovaných střeleckých pokusů za 60 minut z celé extraligy (35,88) i střel na branku za 60 minut (26,03) a mají šestý nejmenší počet střeleckých pokusů ze slotu za 60 minut (17,89). Pomáhá jim rovněž výborná 93,02% úspěšnost zákroků při hře 5 na 5, čtvrtá nejlepší.

Vzájemnou bilanci (PSG Berani Zlín)
Zlín začíná sérii venku, kde poslední zápas proti Boleslavi prohrál. Předchozí tři vzájemné duely ale vyhrál, celkově pak zvítězil v šesti z posledních deseti zápasů proti Bruslařskému klubu. Zlín se téměř ve všech statistikách pohybuje zhruba v průměru – občas je na tom hůře, občas lépe... Sázka na průměrný hokej bez chyb nemusí být nejhorší volbou. Otázkou je, zda to bude stačit.

Foto: Jiří Zaňát, hokej.zlin.cz

Tváří v tvář

Bilance z posledních 10 zápasů: 
BK Mladá Boleslav (6 výher, 4 prohry, 16 bodů), 
PSG Berani Zlín (7 výher, 3 prohry, 21 bodů).

Úspěšnost přesilovek: 
BK Mladá Boleslav (16,02 %), 
PSG Berani Zlín (16,43 %).

Úspěšnost oslabení: 
BK Mladá Boleslav (81,72 %), 
PSG Berani Zlín (80,61 %).

Skóre ze základní části: 
BK Mladá Boleslav (128:118, +10), 
PSG Berani Zlín (143:144, -1).

Střely na branku za 60 minut PRO: 
BK Mladá Boleslav (30,39 střel), 
PSG Berani Zlín (30,1 střel).

Střely na branku za 60 minut PROTI: 
BK Mladá Boleslav (26,66 střel), 
PSG Berani Zlín (28,96 střel).

Úspěšnost střelby: 
BK Mladá Boleslav (8,3 %), 
PSG Berani Zlín (9,2 %).

Úspěšnost zákroků:
BK Mladá Boleslav (91,2 %), 
PSG Berani Zlín (90,4 %).

Úspěšnost vhazování: 
BK Mladá Boleslav (45,49 %), 
PSG Berani Zlín (48,17 %).

Trestné minuty: 
BK Mladá Boleslav (551 TM), 
PSG Berani Zlín (524 TM).

Úspěšnost v nájezdovém rozstřelu: 
BK Mladá Boleslav (1 výhra), 
PSG Berani Zlín (2 výhry, 3 porážky).

Počet zblokovaných střel: 
BK Mladá Boleslav (431 SB), 
PSG Berani Zlín (507 SB).

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz