Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Beroun a Podlesí

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Beroun a Podlesí

Beroun a Podlesí [p251][p1249]

Do Berouna jsem se v posledních letech dostával zejména jako řidič a tudíž jsem si v Šalandě místního minipivovaru k obědu povětšinou dával německé pšeničné nealko - mají v nabídce lahvový Aldesbacher. Nicméně dnes řízení v pravý čas předávám a mohu okusit něco místního moku. Již zmiňovaný Aldesbacher je zastoupen i na čepu pšenicí Kloster Weisse, ale na tu nemám chuť ani čas.

Zlatý kůň
Zlatý kůň

Začínám samozřejmě nejběžnějším místním pivem, jedenáctkou Zlatý kůň, která se zdá být výborně pitelná. Navíc cena 25 Kč za půllitr je víc jak přívětivá. Trošku mne mrzí, že pivo je podáváno do nelogovaného "obyčejného" skla (alespoň v třetince). Kde jinde si vychutnat pivo z adekvátní sklenice než přímo v pivovarské restauraci? Alespoň mně na tom docela sejde, i když je samozřejmě přednější chuť piva. Vedle u stolu sedí Jana s majitelkou paní Mayerovou a popíjejí teplou sladinku. Dostávám ochutnat a není to vůbec špatné.

Sladinka
Sladinka

Z nabídky dále ochutnávám Honzovo medové polotmavé 11%, jenž je v pořádku a zřejmě první berounský ale, zde prezentovaný jako 13% Zázvorové světlé. Po přičichnutí pivo malinko zapáchalo, první napití bylo docela drsné, ale postupně se objevovala příjemná kombinace ejlové hořkosti s chutí zázvoru. Zajímavý počin, bohužel dojem opět kazí použitá sklenice.

Zázvorové
Zázvorové

Ve středních Čechách zůstaneme i nadále. Kam vyrazit v neděli na malou degustaci. Moc času není, plzeňské pivovárky si necháme na jindy. Vezmeme to tedy na druhou stranu, na Příbram, do Podlesí. Projíždíme přes Rožmitál pod Třemšínem a myslím, že by tomuto brdskému městečku také nějaký pivovárek slušel. Dočkáme se? Ale to už parkujeme na podleské návsi a vyrážíme vstříc pivnímu dobrodružství.

Pivovar Podlesí
Pivovar Podlesí

Na čepu je čtvero piv, z toho jeden host - tmavý hostomický Fabián 14%. Pokud bych napsal, že v Berouně byla všechna piva dobrá, pak tady musím uznat, že byla výborná. Začínáme světlou desítkou Brdonoš, která je světlounká, krásně jemná, sice slabší, ale výborně pitelná. Vídeňský ležák je již bohužel vypit, ale myslím, že tradiční Podleský ležák 12% ho víc jak dobře nahradil - opravdu povedené pivo. Hostující pivo také bez vad a nakonec IPA 16, voňavá, silná ale ne lihová.

Podleský ležák
Podleský ležák

Všechna piva jsou podávána z jednotného skla, zde v pořádku s logem, ale minimálně ale bych si dovedl představit v nějaké tenkostěnné sklenici. Do obou pivovárků se zase někdy rád vrátím.


Další fotky z Rodinného pivovaru Berounský medvěd

Další fotky z Pivovaru Podlesí



[Richard Chodora] [Zobrazeno 2954x] [11. březen 2019]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI