Brněnská buňka i krajská organizace ANO v pondělí večer shodně odsouhlasily vyloučení radního Brna-střed Jiřího Švachulu (53) a místostarostu Brna-Ivanovic Petra L. (63) ze svých řad. Informoval o tom místopředseda ANO a bývalý primátor Brna Petr Vokřál.

„Zároveň jsme oba vyzvali, aby složili své mandáty,“ řekl bývalý brněnský primátor a staronový místopředseda hnutí ANO Vokřál. Pokud oba svá jména během trestního stíhání očistí, není podle exprimátora vyloučeno jejich opětovné přijetí do Babišova hnutí. O vyobcování obou formálně rozhodne předsednictvo, které přihlédne k stanoviskům brněnského ANO. Podle informací Blesk Zpráv se republikové vedení hnutí ANO sejde už tento čtvrtek.

Švachula i Petr L. jsou ve vazbě s dalšími třemi lidmi kvůli podezření z korupce na radnici Brno-střed. Jak již Blesk informoval, kvůli korupční kauze hrozil rozpad koalice ODS, KDU-ČSL a ANO na radnici Brno-střed. „Máme zájem udržet tuto koalici při životě,“ přál si před jednáním Vokřál. Připustil, že ODS a KDU-ČSL mohou mít požadavky na změny kompetencí v koalici. Hnutí se jim nakonec nebránilo.

Brněnské ANO hodilo v pondělí večer přes palubu i svého brněnského předsedu Pavla Dvořáka. I na něj se totiž ptala policie. „Rezignoval z osobních důvodů, je ve složité rodinné situaci. Situaci kolem něj a mediální tlak vyhodnotil tak, že v pozici skončí. Pověřená vedením organizace bude starostka Králova Pole Karin Karasová,“ řekla krajská předsedkyně a zároveň  poslankyně ANO Taťána Malá.

Koalice pokračuje

Dohodli se na tom zástupci všech tří koaličních stran ve vedení největší brněnské městské části. Novinářům to společně sdělili místostarosta za hnutí ANO Martin Landa, místostarostka za KDU-ČSL Michaela Dumbrovská a starosta Vojtěch Mencl (ODS).

„Na jednání jsme přišli s výstupy z městského i krajského setkání, kde došlo k vyloučení kolegů. Hnutí ANO není v situaci, kdy by mohlo usilovat o další vedení gesce investic," uvedl Landa s tím, že radní za ANO by zůstal bez portfeje.

Zástupci ODS a KDU-ČSL přístup ANO uvítali. „Kolegové z ANO přišli s návrhem, že radního Švachulu vyzvou k rezignaci na post radního. Pokud nebude doručena do středečního zasedání zastupitelstva, bude z postu radního odvolán,“ dodal Vojtěch Mencl.

Policie minulý týden zasáhla na radnici Brna-středu kvůli podezření na machinace s veřejnýmu zakázkami. Obvinila devět lidí, včetně dvou politiků ANO, radního Švachuly a Petra L.

Mencl dodal, že za těchto podmínek je další spolupráce s ANO možná, situaci ale musí projednat zastupitelský klub ODS. Totéž čeká i zastupitele lidovecké. „V koalici jsme s hnutím ANO byli už v uplynulém volebním období a byla to spolupráce velmi dobrá. Další vývoj záleží na dohodě v klubech,“ doplnila Dumbrovská.

Nová koalice ještě být může

O tom, kdo z koaličních partnerů oblast investic dostane na starost, zatím ODS s KDU-ČSL nejednaly. Dumbrovská upozornila, že dokud není podepsaný dodatek ke koaliční smlouvě, pořád může vzniknout i koalice nová. „Myslím, že by bylo dobré, aby o budoucnosti koalice bylo rozhodnuto do konce tohoto týdne,“ prohlásil Mencl.

Policie provedla zátah na radnici Brno-střed od čtvrtka do soboty. Devět lidí obvinila z účasti na organizované zločinecké skupině, sjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Pět lidí je ve vazbě, kromě politiků jsou to podnikatelé ve stavebnictví a realitách Petr K., Pavel O. a Lubomír S. Další čtyři budou stíhaní na svobodě, dva z nich spolupracují.

Fotogalerie
21 fotografií