Menu
StudentMag
Studentský život

Moderní obrazy: Sázka na tradici i neotřelou krásu

Každý interiér se stává obydleným až v momentu, kdy ho zdobí nějaké poutavé obrazy. Pokud i vy uvažujete o tom, že byste si nějaký pořídili, určitě jste na správném místě. V následujících řádcích se totiž na obrazy zaměříme mnohem podrobněji. Konkrétně se budeme zabývat motivy, které se více či méně hodí do jednotlivých místností. Doby, kdy byl interiér zdoben nejrůznějšími díly starých mistrů, jsou již dávno pryč. Ano, některé krásné obrazy minulosti, jako jsou třeba Slunečnice nebo Mona Lisa v podobách replik, najdeme, nicméně stále více se prosazují moderní motivy, příroda a spousta jiných záležitostí. Podívejme se tudíž na některé základní tipy na obrazy, jež oživí váš interiér.

Tradiční motivy a rámy postupně mizí

Jestliže patříte mezi příznivce tradičních velkých obrazů, které se vyznačují starobylými motivy a velkými rámy, zřejmě vás zklameme. Moderní obrazy už dávno s takovouto platformou nepočítají. Jsou prakticky co nejvíce v minimalistickém pojetí. Není se fakticky čemu divit, jelikož aktuální trendy velí tomu, aby byl interiér přesně takový. Praktičnosti se postupně ustupuje, ať už se nám to líbí, nebo nikoliv. Velkou výhodou moderních obrazů je mimo jiné i jejich maximální skladnost, což platí i pro vícedílné variace, jež jsou také hodně oblíbené a hodí se do jakékoli místnosti.

Proč právě vícedílné obrazy?

Důvodů by se samozřejmě našlo hned několik a asi tím nejpádnějším by byl ten, že se jedná o zcela neotřelé provedení. Složení jednotlivých dílů je skutečně naprosto originální a rozhodně stojí za to něco takového pořídit. Kompozice vícedílných obrazů dokážou zaujmout mnohem více než malé obrázky, jež budou rozeseté po celém interiéru. Motivy lze volit dle vlastní libosti, velmi oblíbené jsou především nejrůznější krajiny, lesy a podobné plenéry. Právě tady v nekonečnosti dálek může elegantně vyniknout krása vícedílných variací.

Krásné lesy ve spoustě podob

Obrazy lesa do obývacího pokoje

Zdroj: https://myloview.cz/obrazy/

Když se řekne les, mnohým srdce poskočí blahem. Samozřejmě, pobyt na čerstvém vzduchu je pro většinu z nás příjemný a přínosný. Rozhodně se takto můžete cítit i v interiéru vašeho domu či bytu. Postačí vám k tomu obrazy na stěnu znázorňující právě lesní scenérie. A že jich není málo! Vždyť třeba takové velké obrazy březových hájů jsou nádherné a do interiéru přinesou jak čistotu, tak i eleganci. To samé platí o skandinávských zasněžených pláních s chatami a lesy. Jinak jsou velmi oblíbené i tropické rostliny. Vždyť jejich originalita baví lidi už po několik staletí. Nainstalovat si domů můžete klidně i obraz pralesa s mnoha jeho domorodými obyvateli.

Plátna slavných mistrů zcela nevymizí

Určitě. Vždyť klasické obrazy na plátně  jsou krásné a zaslouží si místo v jakémkoli interiéru. I v současné době se lidé chodí dívat do těch nejznámějších světových galerií a obdivovat tato nádherná díla. A jaké obrazy jsou stále neskutečně oblíbené. Tak třeba slavné surrealistické hodiny Salvatora Dalího. Jejich nadčasové provedení je předurčuje k tomu, že se hodí fakticky do jakéhokoli interiéru, kde jeho majitel hodlá trochu experimentovat a upozornit na jedinečnost prostoru. Pokud patříte spíše mezi vyznavače klasiky zachycující realitu, vsadíte spíše na jiné malíře. Typickým příkladem budiž Guernica Pabla Picassa. Obraz zachycují zkázu obce Guernica v roce 1937. Jakousi přírodní klasikou mezi obrazy od slavných mistrů jsou Slunečnice od van Gogha. Jde o obraz, který se může zdát fádní, nicméně důraz na detail a nádheru těchto květin nenechá chladného nikoho.

Akty ukazující krásu lidského těla

Fascinující lidské tělo ukazují obrazy na zeď již velmi dlouhou dobu, lze říct, že i po celá staletí. Důkazem tohoto faktu budiž třeba takový Leonardo da Vinci a jeho Vitruviova figurína, která poukazovala na souměrnost lidského těla již ve středověku. O žádné akty se samozřejmě nejednalo, nicméně člověk byl mírou všech věcí. Dnešní akty představují obrázky na plochu klidně i celé stěny. Nesmí být samozřejmě nijak vulgární, vyzývající a okázalé. Intimita se v nich ovšem samozřejmě projeví.

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Moderní obrazy: Sázka na tradici i neotřelou krásu