Práce v invalidním důchodu je příznivá pro starobní důchod

štítek Penze přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Měsíční částka starobního důchodu závisí nejenom dosahovaných příjmech, ale i na získané době pojištění. Jak je to při pobírání invalidního důchodu a odchodu do starobního důchodu?

Do doby pojištění ovlivňující výši státního starobního důchodu se počítá nejenom období, kdy je z příjmu odváděno sociální pojištění, ale i tzv. náhradní doby pojištění. Mezi náhradní doby pojištění patří i doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně. Doba pobírání invalidního důchodu prvního stupně a druhého stupně se do náhradní doby pojištění ovlivňující výši starobního důchodu nepočítá.

Práce je nutností

S ohledem na měsíční částku starobního důchodu je tedy pro invalidní důchodce prvního stupně a druhého stupně vhodné pracovat a z příjmu odvádět sociální pojištění. Získání vyšší doby pojištění se následně pozitivně projeví ve výši starobního důchodu. Invalidní důchodci si nemohou odchodem do starobního důchodu finančně pohoršit, zejména invalidní důchod prvního stupně je však nízký a rozhodně je výhodné, aby byl přiznán klasický starobní důchod. Výpočtová formule starobního důchodu je výrazně výhodnější než výpočtová formule invalidního důchodu prvního stupně či druhého stupně.

Pozor na příjmy bez odvodu pojistného

Účast na pojištění není splněna, když není z příjmu odváděno sociální pojištění. V praxi si hodně invalidních důchodců přivydělává na dohodu o provedení práce. Jestliže je však hrubá měsíční odměna 10 000 Kč a méně, potom se z dohody o provedení práce neplatí sociální pojištění a období takové práce se nehodnotí do doby pojištění.

Praktický příklad

Invalidní důchodce Michal pracuje současně pro dva zaměstnavatele na dohodu o provedení práce. Hrubá měsíční odměna od obou zaměstnavatelů je v rozmezí 6 000 Kč až 8 000 Kč. Odpracované období panu Michalovi dobu pojištění nezvyšuje, neboť není z příjmu odváděno sociální pojištění.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí