Kdy má vlekař nejvíce starostí? Paradoxně možná právě v okamžiku, kdy vlek nejede a on s tím nic nenadělá. Právě v takové situaci se v pondělí 11. března ocitl vedoucí Ski areálu Kopřivná v Malé Morávce v Jeseníkách Libor Petrů.

Sjezdovka na Kopřivné je krásně upravená. Šestimístná sedačka je ta nejmodernější, jaká může být, vyhřívaná a krytá bublinou. Ale nejede, nejde elektřina. Vítr v noci z neděle na pondělí přerušil elektrické vedení. Lyžaři, kteří by se chtěli svést a pobavit se, si musí najít jinou zábavu a nebo jet jinam. A vlekař, který cítí zodpovědnost za lyžařský areál a službu lyžařům s tím nic nenadělá.

„Vítr přišel až v noci, jeli jsme v neděli ještě večerní lyžování. Sedačky každý večer parkujeme, lano je přes noc prázdné. Teď je celá Malá Morávka bez proudu,“ informoval v pondělí ráno vedoucí Ski areálu Kopřivná v Malé Morávce Libor Petrů.

Vítr shazoval elektrické vedení a vyvracel stromy také v Bruntálu. Nejhůř byly zasažený Městský park. Největší lípa se vyvrátila přes plot na hospodu Roští.
I ve městě pod stromy hrozí nebezpečí. Radnice vyzvala k opatrnosti

Sousední skiareál v Karlově pod Pradědem, který je rovněž součástí Malé Morávky, jel bez omezení, tam proud šel a vleky jely. Kvůli povětrnostní situaci byla mimo provoz jen lanovka Klobouk, omezen byl provoz na Kazmarce a krátkodobě byly uzavřeny červené sjezdovky, ale to kvůli zledovatělému povrchu. Bez elektřiny se ovšem ocitla Malá Morávka.

„Neustále voláme na ČEZ a ptáme se, kdy se to rozjede. Řekli nám, že v osmnáct hodin,“ povzdechl si Libor Petrů v pondělí dopoledne.

Situace po vichřici v lesích nad Obornou na Bruntálsku:

Situace v Bruntále:

Situace v Krnově:

Skiareál Kopřivná

Informaci o zrušeném provozu dali provozovatelé Skiareálu Kopřivná brzy ráno na webové stránky a na sociální sítě, aby sem lyžaři nejeli zbytečně.

Jinou škodu, než přerušenou dodávku elektřiny, vítr ve Ski areálu Kopřivná nenapáchal. V lese sice sem tam nějaký strom spadl, ale sjezdovky se to nijak nedotklo. Silný vítr ani ohrozit lyžaře na lanovce nemůže.

„Provoz lanovky je zabezpečen, na dvou sloupech jsou větroměry, které měří rychlost větru,“ popisoval bezpečnostní systém Libor Petrů. Obsluha má informace k dispozici, při určité rychlosti větru lanovka sama zpomalí, při rychlosti větru osmnáct metrů za sekundu už je provoz lanovky zastaven.

Vítr shazoval elektrické vedení a vyvracel stromy také v Bruntálu. Nejhůř byly zasažený Městský park. Největší lípa se vyvrátila přes plot na hospodu Roští.
Vichr vyvracel stromy, ničil střechy a „bral“ lidem elektřinu
Vítězslav Sagan.
Potřebuje asistenčního psa. Bez bydlení ho ale nedostane!