Praha 5: Petr Lachnit zahájil výstavu obrazů Miroslava Pangráce v Komunitním centru Prádelna

12.03.2019 9:15

Radní Petr Lachnit zahájil v pátek 8. března ve smíchovském Komunitním centru Prádelna výstavu obrazů malíře Miroslava Pangráce. Tuto zajímavou výstavu si můžete prohlédnout do 15. dubna 2019. Vernisáž doprovodila kapela Výplach negativních energií hudebním vystoupením na netradičních hudebních nástrojích Hang Drum.

Praha 5: Petr Lachnit zahájil výstavu obrazů Miroslava Pangráce v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Radní MČ P5 Petr Lachnit zahajuje vernisáž Miroslava Pangráce

Jako rodák a bývalý obyvatel Košíř vrací se Miroslav Pangrác se svými abstraktními obrazy do Galerie Prádelna, aby se podělil o díla z posledních let. Ve většině případů se jedná o malby akrylem a kombinované techniky, kterými se především zabývá. Hledá skrytou krásu ve tvarech i symbolech ve spojení s barevným souzněním. V některých obrazech nechává divákovi větší prostor pro jeho fantazii, jinde zas striktně vytváří svoji vizi právě pomocí symbolů a kombinací barev a tvarů.

V současné době tvoří v malém žižkovském ateliéru, kde vznikla většina jeho obrazů i soch. Má za sebou několik desítek samostatných i společných výstav, jeho díla jsou zastoupena ve sbírkách v Čechách i cizině, je členem Nového sdružení pražských umělců. Nejen umělecký rozsah Miroslava Pangráce ml. je široký, k jeho dalším zájmům patří totiž mj. cestování, horolezectví, potápění a podobné adrenalinové aktivity nebo také fotografie. Jeho otcem je Miroslav Pangrác, který zaslouženě patří ke klasikům českého výtvarného umění. Nicméně coby syn slavného otce si vždy hledal a také našel vlastní cestu. Zatímco těžiště tvorby Miroslava Pangráce staršího spočívá ve figurální, především portrétní plastice a v krajinomalbě, pro jeho syna je charakteristický odklon od ztvárnění předmětné skutečnosti. Pangrác ml. se tedy tematicky nakonec vydal opačným směrem - k fantazii, negeometrické abstrakci, intuitivnímu symbolismu.

„Výstava výtvarníka Miroslava Pangráce opět potvrzuje, že z Galerie Prádelna, která tvoří neoddělitelnou součást našeho komunitního centra, se postupně stal skutečný výstavní prostor, jímž nepohrdnou ani zavedení umělci. Navíc jejich tvorbu představí publiku, které nepatří mezi pravidelné návštěvníky galerií a zájemce vyhledávající současné umění,“ dodává radní JUDr. Petr Lachnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…