Popadané stromy poničily oplocení, střechy ubikací a na mnoha místech zatarasily cesty, areál v těchto chvílích není pro návštěvníky bezpečný.

Kdy turisticky atraktivní lokalitu opět oživí návštěvníci, není podle Karly Břečkové z marketingového oddělení svatokopecké zoologické zahrady zatím jasné.

Zda to bude už ve středu rozhodne vedení zoo ráno podle aktuální situace.  Jelikož však v kraji během dopoledne hrozí další silné poryvy větru, je pravděpodobné, že se děti ani v polovině jarních prázdnin za zvířátky nedostanou.

Likvidace popadaných stromů nebude snadná.

„Oslovili jsme hasiče, ty však na tohle momentálně nemají kapacity. Po víkendu mají plné ruce práce. Řešíme to tedy vlastními lidmi a stroji,“ popsala v úterý ráno nelehkou situaci Břečková.

Tramvaj v ulici 8. května v centru Olomouce
Tramvaje nepojedou přes centrum, u Moritze se bude opravovat
Bazilika na Sv. Kopečku u Olomouce
Kolem baziliky na Sv. Kopečku zakázali popíjet alkohol

Jeleni a daňci možná utekli ze zahrady

Kvůli poničeným plotům včera opustilo svůj výběh několik zvířat, jedná se zejména o jeleny a daňky. Zpátky se je zatím zahnat nepodařilo a vyloučen není ani útěk z areálu ZOO.

„Ty prostory jsou velké a nemáme teď přehled, kde všude je poničený plot. Kopytníci ale svůj výběh znají, takže je možné, že se třeba v noci vrátí ke krmení. Nahánět je nemá úplně smysl, protože bychom je taky mohli zahnat ještě dál,“ doplnila Břečková.

Následky vichru z 10. na 11. 3. 2019.  Poškozená střecha na budově šumperského domova důchodců.
Následky vichru: zpožděné vlaky, zavřená zoo, domácnosti bez proudu