Jirkované sobě. Lidé sami určí, kam půjde milion z rozpočtu města
Ilustrační foto
Chomutov

Jirkov - Město Jirkov hodlá spustit projekt s pracovním názvem „Jirkované sobě“. Půjde o zkušební verzi obdoby tzv. participativního rozpočtu, který lidem umožňuje rozhodovat alespoň o části veřejných výdajů. Obyvatelé tak získají možnost navrhnout konkrétní investici, která zlepší žití v okolí jejich bydliště.

V prvním ročníku této akce mohou občané Jirkova rozhodnout, za co radnice utratí jeden milion korun. Pokud se projekt osvědčí, město v dalším roce částku navýší, aby lidé mohli navrhovat rozsáhlejší a dražší akce. Zatím budou Jirkované rozhodovat o menších projektech, vesměs občanské vybavenosti.

Radnice čeká, že lidé budou nejvíce posílat návrhy na vylepšení veřejného prostoru a zelených ploch v majetku města. Mohou do určitých lokalit navrhovat například herní prvky, lavičky, anebo třeba cvičební stroje pro seniory, knihobudky a podobně. „Jednotlivé návrhy budou nyní limitované maximální částkou 400 tisíc korun,“ upřesňuje starostka Darina Kováčová.

Svůj nápad na vylepšení okolí či zlepšení prostředí bude muset občan předložit jako jednotlivec.

Lidé budou moci předkládat projektové návrhy elektronicky i písemně, to je na zvážení každého z nich. K tomuto účelu poslouží formulář, který radnice připravuje a dá včas vědět, kde ho zájemci naleznou. Lidé v něm například vyplní název svého projektu, pro koho by měl být přínosný a též nástin rozpočtu, tedy odhad, kolik asi bude akce stát. „S přibližným vyčíslením projektu předkladatelům případně pomohou naše radniční odbory,“ podotýká starostka.

Město chce, aby občané podávali své návrhy do konce dubna. „Pak budeme mít měsíc na to si nad nápady předkladatelů s jednotlivými odbory sednout a posoudit, jestli jsou projekty realizovatelné či ne,“ nastiňuje Kováčová.

Následně ještě proběhne veřejné projednání, na němž podavatel svůj návrh představí ostatním a bude se o něm hlasovat. I hlasování o návrhu bude jak elektronickou, tak písemnou formou. Každý z hlasujících bude mít možnost dát svému projektu nanejvýše dva hlasy. „Za každý návrh budeme rádi. Pokud si jejich podavatelé nebudou vědět s něčím rady, mohou přijít na radnici, kde jim úředníci ochotně s čímkoli poradí,“ uzavírá starostka.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru