Zemřela Věra Bílá. Před lety vyprodala slavnou pařížskou Olympii a plánovala comeback

Ve věku 64 let zemřela zpěvačka Věra Bílá. Radiožurnálu to potvrdil její bratr Ladislav Giňa. Zpívala romsky, česky i slovensky a plánovala svůj velký comeback - na koncertní turné po Česku měla vyrazit tento týden. Bílá byla na přelomu tisíciletí nejznámější zpěvačkou z Česka ve světě, proslavila se zejména vystupováním se skupinou Kale.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 10:56 13. 3. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemřela zpěvačka Věra Bílá. Bylo jí 64 let

Věra Bílá byla na přelomu tisíciletí nejznámější zpěvačkou z Česka ve světě. | Zdroj: Profimedia

„V pondělí 11. března k nám byla v nočních hodinách přivezena 64letá pacientka na urgentní příjem. Její zdravotní stav byl kritický. I přes okamžitou resuscitaci se lékařům nepodařilo obnovit životní funkce a pacientka zemřela,“ řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Podle serveru Romea.cz byl příčinou zpěvaččiny smrti infarkt.

Olympie i Bílý dům

Věra Bílá byla na přelomu tisíciletí nejznámější zpěvačkou z Česka ve světě, proslavila se zejména vystupováním se skupinou Kale a před lety vyprodala i pařížskou Olympii.

Uplynulo pětadvacet let od smrti Karla Kryla. Písničkáře, který se stal symbolem odporu vůči režimu

Číst článek

Bílá se narodila 22. května 1954 v Rokycanech v muzikantské rodině Giňů. Nejprve zpívala na rodinných slavnostech, svatbách a zábavách s cimbálovou muzikou svého otce Karola Gini. Širšímu publiku objevila Bílou zpěvačka Zuzana Navarová. Díky ní a také díky česko-francouzskému manažerovi Smetanovi se Bílá se skupinou Kale zařadila mezi velké hvězdy etnické hudby.

„Byl to jeden z největších talentů u nás, a to nemyslím jenom mezi romskými muzikanty, ale obecně. Ona měla pod vedením manažera Jiřího Smetany rozjetou ohromnou kariéru, ale bohužel ji to moc nezajímalo. Měla všechny předpoklady s výjimkou jednoho, ale strašně důležitého - a to byla pracovitost a spolehlivost,“ řekl hudební kritik Jiří Černý.

‚Úchvatná a nezvladatelná zpěvačka

Za velkou ztrátu pro tuzemskou hudbou označila úmrtí Bílé Zlata Holušová, ředitelka festivalu Colours of Ostrava.

‚Rodiče se mnou měli svatou trpělivost,‘ vzpomíná hudebník Mikolas Josef, který uspěl v Eurovizi

Číst článek

„Úchvatná a nezvladatelná zpěvačka, která patří k nejúspěšnějším našim umělcům, dokázala vyprodat světové sály, včetně pařížské Olympie. Na Colours se nám ji získat nepodařilo a to mne bude vždy mrzet,“ uvedla.

Bílá se měla ve spolupráci s hudebníky Janem Bendigem a Milanem Krokou vrátit ke koncertování. Bendigův manažer Lukáš Rejmon v úterý řekl, že první z připravovaných koncertů se měl konat tento pátek, zatím bylo v plánu asi osm vystoupení.

Bílá se na koncertní šňůru připravovala, nacvičovala. S Bendigem a Krokou natočili společný klip, který měl být předzvěstí jejího návratu na koncertní pódia po 15 letech, řekl Rejmon.

Podlomené zdraví

Píseň „Mek som adaj“, což znamená „Ještě jsem tady“, je podle něj o tom, jak se zpěvačka těší na návrat ke koncertování. „Věra byla ještě minulý týden ve skvělé formě. Hlasově na tom byla každým dnem lépe. Měli jsme zkoušku na ten koncert a Věra tam dokonce tancovala. Strašně moc se těšila na návrat a měla velkou radost z reakcí na ten klip a z toho, že na ni lidé nezapomněli,“ popsal Rejmon.

Uznávaná romská zpěvačka později propadla hraní na automatech, kvůli podlomenému zdraví koncertovala výjimečně. Zpěvaččinu snahu o návrat na pódia loni zmapoval i dokument Ostravského studia České televize.

Režisér David Vondráček ve snímku Poslední naděje Věry Bílé po dva roky zachycoval zpěvaččiny životní peripetie poté, co opustila kapelu Kale, zadlužila se a zemřel jí syn i manžel. Zpěvačka přesto stále věřila, že se jí podaří hudební kariéru znovu nastartovat.

mkk, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme