Klimakemp bude u Počerad nebo Chvaletic, aktivisté zveřejňují první informace
Klimakemp v loňském roce v Louce u Litvínova. Foto: Oldřich Hájek
Louny

Ústecký kraj -  Třetí ročník setkání ochránců klimatu spojeného s protesty proti uhlí se uskuteční u Chvaletic či Počerad. Poprvé se ekologičtí aktivisté sešli u Horního Jiřetína, podruhé v Louce u Litvínova. V obou případech při své akci pronikli do uhleného lomu Bílina.

Letošní Klimakemp se tentokrát kromě rozšiřování těžby uhlí zaměří na problematiku starých uhelných elektráren. Již třetí ročník setkání ochránců klimatu spojeného s protesty proti těžbě a spalování uhlí chtějí organizátoři z hnutí Limity jsme my uspořádat počátkem července poblíž jedné ze dvou uhelných elektráren: buď u Chvaletic na Pardubicku, nebo Počerad na rozhraní Mostecka a Lounska. Hodlají tak rovněž přitáhnout pozornost k podnikání uhlobarona Pavla Tykače. Ten prodlužuje provoz první jmenované elektrárny a druhou by podle hnutí Limity jsme my rád letos od polostátního ČEZu koupil.

Prodlužování provozu uhelných elektráren je podle zástupců hnutí v rozporu s důsledným snižováním emisí skleníkových plynů, které je podle vědců nezbytné, máme-li zabránit katastrofálním změnám klimatu. Upozorňují, že nemá-li oteplení planety přesáhnout „bezpečnou“ hranici 1,5 stupně Celsia, zakotvenou v Pařížské dohodě o klimatu, musí v zemích OECD včetně České republiky těžba a spalování uhlí skončit nejpozději do roku 2030.

„Tíživé dopady změn klimatu pozorujeme již i u nás. Trvající drastické sucho působí miliardové škody v zemědělství. Zvyšuje už i ceny základních potravin, takže na něj doplatí opět ti nejzranitelnější. Celý svět se kvůli klimatické krizi potýká s extrémním počasím, které prohlubuje chudobu a nestabilitu a vyhání tisíce lidí z jejich domovů. Nesnížíme-li rychle emise skleníkových plynů, hrozí nám podle vědců do budoucna katastrofické a nevratné změny. Musíme jednat a co nejrychleji zahájit odchod od uhlí a dalších fosilních paliv,“ říká Barbora Adámková z hnutí Limity jsme my.

Klimakemp 2018

https://www.youtube.com/watch?v=rt-bv8zxwFY

Organizátoři Klimakempu budou žádat bezodkladný konec těžby a spalování uhlí, který by měl podle nich začít právě zavíráním nejstarších elektráren. Upozorňují na to, že podstatnou část těchto elektráren vzhledem k mamutím exportům elektřiny ani nepotřebujeme – a že podle inženýrských propočtů můžeme vůbec všechny uhelné elektrárny zavřít nejpozději do roku 2030, začneme-li současně důsledně rozvíjet obnovitelné zdroje.

Klimakemp je týdenní tábor, na němž mají příležitost se setkat lidé od místních ekologických sdružení až po zahraniční hosty. Probíhá na něm program v podobě letní školy, určený k vzájemnému vzdělávání, sdílení dovedností a síťování. Přednášky na něm mívají osobnosti z různých oblastí vědy, umění a veřejného života.

Doprovázejí jej tradičně také protestní akce od demonstrací a happeningů až po akce nenásilné občanské neposlušnosti. Ty se v minulosti zaměřily především na rozšiřování sporného dolu Bílina, kde vláda v roce 2015 prolomila limity těžby. Přesměrováním pozornosti k elektrárnám chtějí organizátoři poukázat na to, že problémem není jen ničení krajiny povrchovou těžbou, ale celý uhelný byznys a především jeho vliv na globální klima.

„Také letos chceme dát prostor celé řadě tvořivých protestních akcí, které k problematice změn klimatu přitáhnou pozornost celé společnosti a budou komunikovat, že potřebujeme bezodkladný konce uhlí. Může jít o happeningy, demonstrace i akce nenásilné občanské neposlušnosti proti uhelnému průmyslu,“ dodává Barbora Adámková.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru