Podle zpráv meteorologů foukalo rychlostí 40 km/hod., ale na otevřených polích mnohem silnější poryvy kosily skupiny běžců jak houfnice vojáky. Čtyřicátá Pečecká desítka zaznamenala extrémní počasí, ale časy těch nejstatečnějších zaslouží ocenění. Vítězili Afričané z maďarského Benedek týmu, nejlepší Češi byli druzí – Vít Pavlišta a Petra Pastorová.

Biwot Kipkorir to napálil sám už v první polovině do Cerhenic, získal náskok a udržel ho do cíle (30:34). Ale zbylé keňské dvojice Tanui Kipngetich a Benard Mateka se udržel Vít Pavlišta, chytře se po obrátce schoval a v závěru zaútočil.

„Přiznávám to a děkuju za pomoc, dnes jsem to využil. Běželo se mi dobře, nebýt větru, možná by se podařilo i pod třicet,“ říkal spokojeně liberecký běžec, zde v barvách lyžařského Silvini/Madshus týmu. Naposledy to tady z Čechů dokázal Pavel Faschingbauer v roce 2001 za 29:26.

Už špičku vítr roztrhal jako kalendář. Pátý za Keňany skončil Viktor Šinágl, dalších 42 vteřin za ním obhájce prvenství Jan Janů. „Vítek je rychlejší než já, to tempo ještě po větru jsem nestíhal. A nazpátek to bylo možná těžší než před dvěma týdny na Rohálovské desítce,“ říkal.

Trpěl i sedmý Pavel Kubričan, jeho loňský soupeř ve finiši, který se vrátil opálený a vyladěný po více než šesti týdnech v horké Austrálii, kde pobýval jako trenér vodních kanoistů USK. „Po větru to nepomohlo tolik, jako proti brzdilo,“ shodla se většina.

Mezi ženami patřilo prvenství Genet Beyene z Etiopie (34:52), ale ovace si vysloužila ostravská veteránka Petra Pastorová (36:44). Cestou tahala i muže, pomohl jen 65letý Miloš Smrčka, který ji v cílové rovince předstihl. „Nebolí mě záda, běhá se mi pěkně. Chystám se na pražský maraton,“ povídala.

Druhá česká pozice patřila její o generaci mladší soupeřce Haně Homolkové z Nového Města na Moravě, třetí skončila vrchařka Pavla Schorná, která právě slezla z lyží. To Petra Kamínková, vítězka z roku 2013, stále dohání tréninkové manko, doběhla šestá (38:18). Chyběla rekordmanka Eva Vrabcová, podle zpráv běžců se připravující tak trochu utajeně v Keni.

Pečky přivítaly na silnici více než devět stovek účastníků, před nimi v parku desítky dětí všeho věku, vřelá atmosféra bez okázalého velikášství ze zdejšího podniku činí jistě nejzářivější diamant Jarní silniční trojkoruny (Prusínovice, Kbely, Pečky). I letos ukázal novinku, kromě startérky starostky Aleny Švejnohové i důstojný průvod vlajek sedmi zúčastněných zemí.

Přitom se tu na prémiích rozdá víc než 50 000 Kč a berou i nejlepší ze všech věkových kategorií. Oceňují i nejlepší místní běžce – letos to byli Jan Herda, který celý den pomáhal i jako organizátor, a Ludmila Brunerová, stejně jako loni.

Miloš Smrčka získal rekordní šestnáctý triumf, těsně před tím dostal cenu za sedmnáctý start (tolik jich měl otec zakladatel Jarda Kvaček). Ervin Beshir (37:21) vyhrál padesátníky, před tím pokřtil deset let poctivě sepisovanou knihu Psychoterapie lidské závislosti zdravým rozumem (můžete objednat na jeho mailu kucpa8@seznam.cz). Poprvé se vyhlašovali samostatně i osmdesátníci – nejstarší Jiří Pejpal (85) běžel za 1:24:02, vítěz Vítězslav Jantsch 56:10.

Tak už si zaškrtněte v kalendáři na příští rok červeně – 14. 3., třeba už konečně přijde i teplo.

Výsledky