Hlavní obsah

Mayová opět neuspěla, dnes budou poslanci hlasovat o brexitu bez dohody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britští poslanci v úterý večer podle očekávání odmítli i pozměněnou dohodu o brexitu. Vyjednané úpravy jim nestačily. Britská premiérka Theresa Mayová tak s plánem na odchod z EU neuspěla ani podruhé. Ve středu se bude hlasovat o možnosti odchodu bez dohody. Pokud bude i ten odmítnut, budou poslanci ve čtvrtek hlasovat o odkladu brexitu.

Foto: Reuters TV, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová mluví v parlamentu

Článek

Pro vyjednanou dohodu bylo jen 242 poslanců. Proti bylo 391 poslanců.

Mayová řekla, že při hlasování o odchodu bez dohody budou mít konzervativní poslanci možnost vybrat si, jak hlasovat. Zdůraznila však, že brexit bez dohody je porážkou této vlády. Současně však dodala, že pokud jej poslanci odhlasují, stane se odchod bez dohody politikou vlády.

Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn výsledek komentoval slovy: „Vláda utrpěla opět porážku.“ Zase naznačil možnost předčasných voleb a vyzval poslance, aby podpořili labouristický plán na odchod, který počítá s celní unií s EU.

Vůdce liberálních demokratů Vince Cable se zeptal, jestli existuje od americké války o nezávislost nějaký precedens, kdy by premiér utrpěl dvakrát po sobě porážku a stále pokračoval ve stejné politice. Zástupce Skotské národní strany řekl, že skotská premiérka bude chtít druhé referendum o brexitu.

Porážka se čekala

Porážka premiérky Theresy Mayová byla jasná ještě před vyhlášením výsledků. Většina poslanců zamířila do místnosti určené pro odpůrce návrhu. V britském parlamentu se „hlasuje nohama”, poslanci nemačkají tlačítka ani nezvedají ruce, ale jdou do dvou různých místností, jedna je určena pro ty, kteří s návrhem souhlasí, a druhá pro ty, kdož jej odmítají.

O porážce vylo rozhodnuto ve chvíli, kdy generální prokurátor Geoffrey Cox řekl, že ani vyjednané dodatky nemohu zcela zabránit tomu, že by Británie uvázla v EU, pokud se s Unií nedohodne o obchodních vztazích.

List The Guardian uvedl před hlasováním, že už 23 konzervativců, kteří hlasovali 15. ledna proti vyjednanému návrhu, podpoří upravenou dohodu, ale ani to nestačilo. Televize SkyNews už před hlasováním zveřejnila svůj odhad, že Mayová prohraje a měla skoro přesné údaje.

Proti hlasoval předseda protiunijní Evropské výzkumné skupiny ERG Jacob Rees-Mogg a zřejmě i většina jejích členů.

Ještě před hlasováním zazněly i spekulace, že by se příští týden mohlo hlasovat ještě jednou.

Foto: David Ryneš, Novinky

Možný vývoj okolo brexitu

Výsledek byl pro Mayovou lepší než v lednu, kdy utrpěla historickou porážku o 230 hlasů, protože proti bylo 432 poslanců a pro jen 202 zákonodárci. [celá zpráva] Tentokrát prohrála „jen” o 149 hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám