Těším se ze života a vnoučat, děkuje po zástavě muž zachráněný výpravčí

  6:06
Pohotová reakce výpravčí zachránila život staršímu muži, který zkolaboval na nádraží v Křenovicích. Helena Topinková okamžitě zahájila srdeční masáž a zdravotnickým záchranářům se podařilo po příjezdu muže oživit. Ten po následné operaci srdce vyjádřil svůj vděk.
Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje (ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: ZZSHK

„Díky vaší perfektně odvedené práci a následné operaci jsem opět mezi svými a mohu se věnovat vnoučatům a celé rodině, perspektivně zajdu i s kamarády na pivo. Přesvědčil jsem se o tom, že v krizové situaci se máme na koho spolehnout, a tento pocit člověka hřeje u srdce,“ napsal nyní záchranářům Zdeněk Čermák.

Ten upadl do bezvědomí na konci ledna v čekárně horního nádraží v Křenovicích na Vyškovsku. Muže, jenž přestal dýchat, se okamžitě ujala výpravčí Helena Topinková, která zavolala na tísňovou linku a zahájila resuscitaci.

„Chtěla jsem pomoci, operátorka mi radila a také já sama jsem už určité znalosti měla. Několik kurzů první pomoci mám za sebou a taky jsem léta aktivní sokolkou, nebála jsem se toho,“ svěřila se Helena Topinková.

Přesně tak by měla první pomoc vypadat, chválí záchranáři

Aby masáž srdce fyzicky zvládla, oslovila svého kolegu Michala, se kterým se prostřídala.

Výpravčí Helena Topinková na nádraží v Křenovicích zachránila muže, jemuž selhalo srdce.

„Zároveň jsem ten den měla dvě mladé kolegyně ve výcviku. Skvěle asistovaly a myslím, že to byl výcvik se vším všudy. Alespoň budou vědět, jak se mají zachovat, kdyby se jim výhledově stalo něco podobného,“ podotkla s úsměvem Topinková.

Muže se zástavou srdci se nakonec ujali záchranáři, jimž se pomocí dvou výbojů defibrilátoru podařilo obnovit krevní oběh pacienta a převezli jej do nemocnice.

„Paní výpravčí se zachovala skvěle, pohotově a duchapřítomně. Patří jí velký dík, přesně tak by měla laická první pomoc vypadat,“ ocenil jeden ze zachraňujících Stanislav Čandrla.

Šťastný pacient, jemuž voperovali trojnásobný bypass, se následně se svou zachránkyní setkal a poděkoval jí.

„Sám si z celé inkriminované situace nepamatuji vůbec nic, z pozdějšího vyprávění svědků však vím, že chybělo velmi málo a opustil jsem tento svět bez rozloučení s rodinou a přáteli,“ uvedl Čermák.

Jeho vděk mířil také k záchranářům. „Přeji vám všem srdečně pevné zdraví, mnoho úspěchů v osobním životě i ve vaší záslužné a těžko docenitelné práci, ať vás provází životem takové štěstí, jaké jsem měl já na Horním nádraží v Křenovicích,“ vzkázal Čermák.

Autor: