Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Uvařte si z toho, co máte doma. Třeba čočkovou omáčku bolognese

Jídlo

  5:49
Jedna z nejoblíbenějších omáček světa, boloňská, se v místě svého původu nazývá ragù a nikdy, opakuji nikdy, se nepodává se špagetami, ale se širšími nudlemi pappardelle. Co by Boloňané řekli na verzi, kdy maso nahrazuje čočka, to si ani nechci představovat.

Čočková omáčka bolognese foto: Recyklovaná kuchařka

Co ale vím, je, že jde o setsakramentsky skvělou napodobeninu, v níž maso vůbec nebudete postrádat a kterou budete moci podávat s jakýmikoliv těstovinami. Virtuálním gastroprostorem dnes koluje v celé řadě receptů, tento je od Jamie Olivera.

Co budte potřebovat?

  • 1 mrkev 
  • 1 cibule 
  • 2 stroužky česneku
  • 1 řapík celeru 
  • olivový olej 
  • 2 bobkové listy 
  • několik snítek čerstvého tymiánu 
  • 4 velké houby 
  • 100 g drobnozrnné čočky 
  • 2 lžíce rajčatového pyré 
  • 400 ml zeleninového vývaru 
  • 400 g konzervovaných rajčat 
  • čerstvá bazalka a nastrouhaný parmazán na dokončení

Očištěnou zeleninu nakrájejte nadrobno, případně ji rozsekejte v sekáčku nebo robotu. Ve velkém plochém kastrolu rozehřejte na středním stupni olej a osmažte na něm zeleninu s bylinkami, asi 10 minut. Nadrobno nakrájejte nebo nasekejte také houby, vsypte je do kastrolu a smažte asi 3 minuty.

Vmíchejte čočku, rajčatové pyré, vývar a rajčata, která trochu rozmačkejte. Pod pokličkou vařte na nízkém stupni a občasného promíchání asi 30 minut nebo až bude čočka měkká. Promíchejte s uvařenými těstovinami podle výběru, posypte lístky bazalky a parmazánem. Ihned podávejte.

Metamorfóza
Ať už si uvaříte těstoviny s boloňskou omáčkou v jakékoliv verzi, není nepravděpodobné, že je všechny nesníte. A jak víme, vyhazovat jídlo se nemá… na scénu tak přicházejí – boloňské smaženky! Zbylé těstoviny včetně omáčky nadrobno nakrájejte, nasekejte, případně vsypte do vyšší nádoby a rozsekejte tyčovým mixérem na hrubší hmotu. Spojte ji vejcem a moukou do pevnější hmoty, z níž pak odebírejte lžící hromádky, klaďte je do rozehřátého oleje v pánvi, trochu rozetřete a smažte z obou stran dozlatova. Smaženky můžete samozřejmě ještě dochucovat podle libosti a/nebo toho, co vám kde přebylo, a ještě dochutit bylinkami, jako jsou majoránka nebo oregano, pepřem, paprikou, česnekem apod. S křupavým salátem a/nebo jogurtovým dipem získáte hezký oběd nebo večeři a nikoho ani nenapadne se ptát, kde jsou ty zbylé špagety.

A co dál?
Neexistuje žádný důvod, proč byste nemohli do omáčky použít už uvařenou zbylou čočku. Vmíchejte ji k ostatním ingrediencím až ke konci varu, jen aby se prohřála. Masu je nejpodobnější ta červených odstínů, ale povinná není. 

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...