Papa Roach dali na Who Do You Trust? přednost experimentování

Papa Roach - Malá sportovní hala 2017 | Foto: Michael Klemm, MonsterMusic

Kalifornští Papa Roach dlouhodobě patří mezi zkušené nu-metalové matadory. Ani ne po dvou letech od Crooked Teeth přišli s novou řadovkou Who Do You Trust?. Vyplatilo se, nebo si na novou desku měli dát více času?

Skupina během minulého roku plánovala turné společně s metalovými Of Mice & Men. To ale nakonec padlo, a tak se sebrala a místo koncertování se zavřela do studia. U některých fanoušků to tedy vyvolalo obavy, že novou nahrávku příliš uspěchají. To se nakonec i potvrdilo.

Recenze: Papa Roach na Crooked Teeth kombinují nejlepší s nejlepším

Z prvního poslechu vám nejspíš žádná ze skladeb v paměti neutkví. Až po nějaké době tak začnou z Who Do You Trust? vylézat jasnější obrysy. Otázka je, kolik fanoušků tomu bude věnovat čas. Zdá se totiž, že Papa Roach chtěli tak moc experimentovat a přijít s něčím novým, až to působí, že pořádně nevěděli jak by deska měla vypadat. A to je škoda, protože s předešlými F.E.A.R. a Crooked Teeth se trefili do černého.

Album otevírá ironicky The Ending, která zvukem i atmosférou trochu připomíná desku F.E.A.R. Následující Renegade Music je o něco živější a dravější, a to hlavně proto, že i frontman Jacoby Shaddix na ní působí agresivněji. Za zmínku určitě stojí samotná Who Do You Trust?, protože v ní lze objevit klasické nu-metalové Papa Roach v té nejlepší formě. Elevate naopak začíná vcelku popově, i to se však pravidelně střídá s Jacobyho povedeným rapem. Who Do You Trust? pak ale pokračuje skladbou Come Around, kde se opět setkáme s popovým základem.

Report: Papa Roach v Olomouci: Ve světle silných výbojek a pódiové gymnastiky

V Top of the World se střetává opět rap s chrámovými popěvky. Oproti popovějším skladbám se ke konci desky setkáváme se songem I Suffer Well, kde se během celých dvou minut na vás valí neuvěřitelně nářezový punk. Nutno uznat, že právě tento styl by Papa Roach slušel daleko víc než koketování s popem.

Celkově deska vyvolává spoustu otázek. Tou hlavní však je, zda-li byl záměr udělat tak různorodé album. Samostatně jsou skladby sice docela dobře poslouchatelné, ale album jako celek nefunguje a jednotlivé části do sebe nijak nezapadají. Patřit mezi světově uznávané kapely s sebou holt nese určitá úskalí, jako třeba zvládnout i po tolika letech překvapit své fanoušky. Ne vždy to totiž vyjde podle představ a Who Do You Trust? je v tomto ohledu bohužel dokonalým příkladem.

Výsledek obrázku pro papa roach who do you trust album coverPapa Roach – Who Do You Trust?

Skladby: The Ending, Renegade Music, Not The Only One, Who Do You Trust?, Elevate, Come Around, Feel Like Home, Problems, Top of the World, I Suffer Well, Maniac, Better Than Life
Celkový čas: 38 min
Vydavatelství: Eleven Seven Label Group

Hodnocení: 60 %


Napište komentář

Karolína Kaufmann
O Karolína Kaufmann 360 Článků
Hudba je život! I po těch letech se jí nevzdávám ani teď, kdy už je v dosavadním životě těžší si na ni udělat pořádně čas a věnovat se jí. Miluju punkrock, rock (na tom jsem vyrostla), určité odnože metalu, ale stejně tak mám občas chuť na vážnou hudbu nebo ska. Prošla jsem přes iPunk.cz, MonsterMusic.cz, musicserver.cz a nyní jsem zpátky v Monsteru, který mi je nebližší.