Začne vyklízení odpadu z půdy Masarykova divadla v Jičíně. Co lidi v okolí čeká?

13. březen 2019 09:13

Zbytky cementu, dřeva, sádry a dalšího stavebního odpadu leží na půdě jičínského Masarykova divadla. Dělníci začnou tyto prostory příští týden vyklízet a suť odvážet. Jde o stovky kilogramů. Ty musí z půdy pryč, protože zatěžují krovy. Obyvatelé Husovy ulice, kde divadlo sídlí, by se měli připravit na zvýšenou prašnost. 

Dělníci obsadí půdní prostory a budou všechny věci likvidovat a dostávat ven pomocí dlouhého tubusu.

Je hotová studie na opravu Masarykova divadla v Jičíně. Má zpátky získat svůj historický vzhled

Masarykovo divadlo v Jičíně

Studie na rekonstrukci jičínského Masarykova divadla je hotová. Přestavba se týká téměř všeho a celkové náklady by se měly dostat až ke 200 milionům korun. Než přestavba kulturního stánku začne, je potřeba tento objekt neustále zabezpečovat, a to kvůli věcem, které jsou v havarijním stavu. 

„Na straně budovy, de facto nad kancelářemi kulturních zařízení bude ve střeše takový otvor, ze kterého půjde tubus do kontejneru, který bude zakrytý fólií. Aby byl celý postup co nejméně prašný," popisuje postup likvidačních prací Pavel Nožička, ředitelka kulturních zařízení města Jičín.

Jaké množství odpadu na půdě je, nikdo nedokáže přesně říct. Odhady hovoří o 170 tunách.

„Na půdě to leží už asi 30 let a nebyl to schopen nikdo vyklidit," říká místostarosta Petr Hamáček ze sdružení pro Jičín.

Budova Masarykova divadla v Jičíně

Dá se říct, že veškerý zlikvidovaný materiál při opravách na budově dělníci v minulosti neodváželi pryč, ale nechávali vše na půdě.

„Jedná se o suť a nějaké letité krámy, které se dlouhou dobu odkládaly na půdu. Primárně se ovšem jedná opravdu o suť, zbytky dřeva, cementu a cihel. Je to velmi různorodý materiál," doplňuje Pavel Nožička.

Dělníci budou materiál likvidovat od rána do odpoledních hodin. Provoz divadla by podle Pavla Nožičky neměl být omezen: „Vše bude uděláno tak, aby to bylo bezpečné, Aby nebyly omezeny vchodové prostory do divadla. A všechno bude ošetřeno tak, aby nebyla žádným způsobem ohrožena bezpečnost návštěvníků divadla ani kolemjdoucích na Husově ulici."

Zřícením hrozí krov nad jevištěm v Masarykově divadle v Jičíně. Musí se rychle opravit

Budova Masarykova divadla v Jičíně

Dřevěný krov nad jevištěm v jičínském Masarykově divadle je v havarijním stavu. Mohlo by hrozit jeho zřícení. Proto město začalo rychle jednat a situaci řešit. Jak a co se v divadle v následujících dnech bude dít?

Petr Hamáček upozorňuje na to, že lidé na Husově ulici by se měli připravit na zvýšenou prašnost, obzvlášť pokud budou foukat vítr.
„Dá se předpokládat, že to bude opravdu slušně prášit i když to bude všechno zaplachtované. Jedná se o stoprocentně suchý materiál."

Vyklízení půdních prostor je potřeba udělat proto, aby se odlehčilo krovům, které jsou zatěžovány a také aby na místo konečně mohli dorazit statici.

„Souvisí to s přípravou rekonstrukce divadla, protože je třeba, aby to statici mohli posoudit s nejvyšší relevancí. Je zapotřebí vidět, co je pod tou sutí," dodává Pavel Nožička.

Všechen odpad odvezou a zlikvidují pracovníci technických služeb.

Spustit audio

Související