Reklama:

Pavel Cháma: "Chtěl jsem tomu sportu taky něco dát."

Ronnie.cz > Powerlifting > Strongman

Kalendář soutěží strongman
pro rok 2019

Za zatím ještě dlouhých pozdně zimních odpolední jsem si byl popovídat s Pavlem Chámou, hlavním rozhodčím České nezávislé federace strongman, pořadatelem strongman i kulturistických závodů, a hlavně srdcařem silových sportů. Probrali jsme jeho osobní život, závodní kariéru a začátky jeho působení jako rozhodčího.

Jak ses dostal ke strongman sportu?

Moje cesta ke strongmanům začala jako asi u většiny lidí ve fitku. Jako každý kluk jsem začínal fotbalem a na střední škole pokračoval volejbalem. S pár kamarády jsme začali nepravidelně navštěvovat fitka v okolí. Nicméně já jsem tomu potřeboval dát nějaký řád a chtěl jsem se nějak posouvat. Znal jsem se s Jirkou Žaloudkem a oslovil jsem ho, zda by mi v tom posouvání pomohl. On cvičil v neveřejné posilovně na místním atletickém stadiónu, kde připravovala své svěřence Jarmila Kratochvílová. I Jirka byl kdysi jejím svěřencem. Ale abych se vrátil k sobě. Trénoval jsem s Jirkou jako jeho sparing, tréninky nám psal Josef Závůrka. Když jsem se po nějaké době zlepšil ve své výkonnosti, domluvil jsem se s Jirkou, že to pouhé trénování posuneme na přípravu na závody v silovém trojboji. Abych mohl reprezentovat Čáslav, obnovil jsem zde původní trojbojařský klub. Jako junior jsem se v kategorii do 110 kg umístil na 3. místě na MČR, o rok později ve vyšší kategorii na 2. místě, 3. místo jsem získal na MČR v bench-pressu. Vše v IPF.

 Jirka už v tu dobu kromě reprezentace v bobu závodil i ve strongmanech a jako jeho sparing a kamarád jsem s ním jezdil po závodech v Čechách i v zahraničí. Moc se mi líbila ta divácká kulisa, to v trojboji nezažijete. Na strongman závodech v Čáslavi jsem mu pomáhal už od druhého ročníku (letos už bude 20. ročník). Seznámil jsem se tak i s Dr. Patenidisem, člověkem, který do ČR strongman sport přivedl. Na několika jeho závodech jsem byl jako pomocník, mimo jiné i třeba v Řecku. Pan Patenidis zde začal i s amatérskou formou strongman závodu na výstavišti v Brně a to pro mě byl velký impuls to vyzkoušet. S profíky jsem si poprvé zazávodil v Litvínově, kde měl být závod pro amatéry i profíky, a protože amatéři jsme dorazili dva, šoupli nás k profi kategorii. Musím říct, že to byl super závod, který tehdy připravoval Jirka Janda. No a pak už se to se mnou vezlo, ten sport jsem si zamiloval a závodil jsem, kde se dalo, v Čechách, na Slovensku, dokonce i v Maďarsku.

Jak dlouho jsi závodil?

Pokud se nepletu, tak "strongmanit" jsem začal v roce 2005 a přestal jsem v roce 2010.

Proč jsi přestal závodit?

V průběhu mého strongman závodění jsem začal trénovat kick-box. Hlavně kvůli fyzičce. Moji trenéři mě přesvědčili k jednomu zápasu na vánočním turnaji. V pátek předtím jsem byl na strongman závodech, myslím, že v Litvínově. V sobotu jsem si jen zaskočil do sauny, abych se trochu před tím zápasem uvolnil, nicméně dnes to vidím jako chybu, protože v neděli jsem si při zápase vykloubil rameno. Na chvilku mě to vyřadilo, ale nedal jsem se a cvičil, hned jak to šlo. Nicméně začaly přicházet bolesti zraněného ramene a já jsem nakonec prodělal dvě operace. Při každém tréninku ramen jsem už nedokázal jít úplně na maximum a to mě limitovalo. Když chcete dělat strongmany, nemůžete moc přemýšlet nad tím, jestli se zase zraníte, nebo ne. Limituje vás to. Mně se to bohužel stalo. Bál jsem se o rameno. Mezitím jsem ale začal závody i pořádat a pískat, tak jsem si řekl, že si svůj oblíbený sport užiji z druhé strany. (smích)

Jak ses dostal do ČNFS?

Jak vyplývá z toho, co už jsem říkal, motám se okolo strongman sportu 19 let. Chtěl jsem tomu sportu taky něco dát. Snažil jsem se pomáhat Dr. Patenidisovi. Závodníci tehdy chtěli sjednotit pravidla, dát tomu sportu u nás nějaký řád. Tehdy jsme společně s Mírou Brabencem a Jirkou Jandou vytvořili první pravidla, která jsou s drobnými obměnami platná dodnes. Potom se začaly vytvářet různé skupinky, které pomáhaly s organizací pohárů, až to po odstoupení pana Patenidise vykrystalizovalo v založení zapsaného spolku, u jehož zrodu jsem stál spolu s Mirkem a Martinem Motáňovými a Frantou Brejchou.

Jaká je tvoje hlavní role? A jak moc je to náročná práce?

Aktuálně mám na starost profi divizi, spolupráci se SASIMem, Instagram @czechstrongman a jako hlavní rozhodčí se snažím o sjednocení pravidel a pískání disciplín. Náročné to je hlavně časově. Jak víš, mám rodinu, dvě děti a letos už druhý rok krásnou, hodnou a tolerantní manželku. (smích) Dost mi můj koníček tolerují a za to jsem velmi rád, protože kromě rozhodování na závodech děláme všichni všechno zadarmo - pro lásku k našemu sportu.

Proč zrovna rozhodčí?

Nějak to vykrystalizovalo. Pískal jsem závody, které jsem pořádal s kluky (Golčův Jeníkov pořádám s Leošem Kubešem, Kutnou Horu jsem pořádal s Pavlem Zadražilem). Potom mě ostatní pořadatelé zvali jako rozhodčího na svoje závody, až jsem se tak nějak zajel, a jsem za to rád. Letos bych měl pískat asi 8 závodů. Baví mě to, jsem v centru dění sportu, který mám rád.

Kromě pískání také závody pořádáš, a to nejen ve strongmanech, ale také v kulturistice. Kolik je to celkem závodů a které to jsou?

Pořádání závodů mě hodně baví. Snad i proto mě oslovil můj velmi dobrý kamarád Petr Richtár s pořádáním kulturistické soutěže. Samozřejmě jsem na to kývnul a spolu jsme uspořádali kondiční soutěž v kulturistice Golem Classic 2012. Název byl inspirován podle Golem's Gymu v Kutné Hoře, který Petr provozuje. Soutěž měla úspěch, a tak jsme začali pokukovat po dalších možnostech pořádání soutěže. Se svazem SKFČR jsme se domluvili na pořádání mistrovství Čech, další rok jsme pořádali dokonce část MČR (soutěž tehdy byla dvoudenní a každá část v jiném městě). Dělali jsme tedy až do minulého roku dvě soutěže ročně. Letos přibyla jedna novinka. Domluvili jsme se s Extrifitem a v květnu se tedy můžete těšit na mezinárodní pohárovou soutěž Extrifit Cup 2019 v Kutné Hoře. Co se termínů týče, bude to letos 11. května již zmiňovaný Extrifit Cup 2019, 19. května svazová soutěž Mistrovství Čech dorostu a juniorů v kulturistice. 4. srpna pořádáme s Leošem Europa Cup 2019, strongman soutěž, kde proběhne Mistrovství ČR v Log Liftu s pokusem o překonání rekordu Jirky Vytisky, který je 180 kg. Součástí závodu bude i MČR strongwoman, kam srdečně zvu všechny ženy, které zatím u nás moc příležitostí k závodění nemají. No a na podzim pořádáme 23. listopadu již osmý ročník Golem Classic 2019, tedy opět kulturistika.

Minulý rok jsem se podílel s Frantou Brejchou i na pořádání strongman soutěže při EVLS. Doufám, že i letos se nám zadaří soutěž uspořádat.

Jak vidíš budoucnost strongman sportu u nás?

Začíná to být hodně oblíbený sport. Jeho popularita roste i díky našim výborným závodníkům, kteří se prosazují v zahraničí. Největší popularitu u nás má asi Jirka Tkadlčík, který svými výkony v kategorii do 105 kg dělá naší zemi hezké jméno, a hlavně má spoustu fanoušků.

Koho bys uvedl jako hlavní domácí osobnost ve strongman sportu?

Myslím, že nejznámější je Jirka Tkadlčík, hlavně co se kategorie do 105 kg týká. Čestmír Šíma, Jirka Vytiska, Pavel Zadražil, Radek Paták, ti a spousta dalších jsou osobnostmi aktuálně. Mezi legendy už by se dali zařadit Jan Bártl, Jirka Žaloudek (závodí doposud), Jan Šalata, Martin Štefl, ti byli u začátků strongman sportu u nás. To, co zažili oni, už současná ani budoucí generace strongmanů nezažije. (smích)

Sleduješ i mezinárodní scénu?

Snažím se. Přiznám se, že na to už tolik času opravdu nemám. Ale například přímý přenos letošního Arnold Strongman Classic jsem si nenechal ujít. Hodně jsem Thorovi (Hafthor Julius Bjornsson, vítěz Arnold Strongman Classic 2018 i 2019, pozn. red.) fandil a obhájení titulu jsem mu přál. Pár světových ikon tohoto sportu tedy také znám. (smích) Trochu mě mrzí, že závod WSM se takhle on-line sledovat moc nedá.

O tvých koníčcích jsme se už dozvěděli, co tě ale živí v reálném životě?

S tátou máme malou firmičku, kovovýrobu s pár zaměstnanci. Vyrábíme různé "svařence", konstrukce, obrábíme a samozřejmě děláme i spoustu dalších činností s kovem spojených. Kov k síle patří. (smích) Všechny kovové disciplíny, které jsi mohl vidět v Jeníkově nebo Čáslavi, jsme vyráběli my. Hodně je vidět na závodech náš stůl na Atlasy. Ale oslovují mě i závodníci nebo fitness centra (třeba Fitness Ronnie.cz Vysočanská) a ve volných chvilkách vyrábím disciplíny i pro ně, třeba i dle jejich požadavků. Pro naše závody také vyrábíme poháry a medaile. Je super, když se ti práce spojí s koníčkem.

Co bys doporučil lidem, kteří by si strongmany chtěli zkusit?

Určitě je potřeba oslovit někoho, kdo má se strongman sportem zkušenosti. Těch závodníků je po republice už spousta. Dokonce i hodně fitness center nabízí možnost cvičit se strongman vybavením. Je dobré mít nějaký silový základ. S technikou Vám už strongmani poradí. Určitě se nemusí nikdo bát oslovit kluky z profi divize. Spousta z nich trénuje a má mnoho zkušeností, které rádi předají dál. Je to náročný, ale krásný sport.

Pavle, děkuji ti za rozhovor, popřeji ti hodně úspěchů, co se tvých koníčků týče, ať se ČNFS daří jen lépe a lépe, rodina ať ti vzkvétá a všechny tvé závody ať mají plnou kapacitu diváků daných sálů a míst. A určitě se potkáme na letošních závodech.


Fotografie:
Archiv Pavla Chámy



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 73 sekundami?



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie