Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Švandovo divadlo uvede Bergmanovy Scény z manželského života

Kultura

  12:00
PRAHA - Divadelní hru Scény z manželského života podle filmu režiséra Ingmara Bergmana uvedlo v úterý v pražské premiéře Švandovo divadlo. V režii Vladimíra Strniska hrají v hlavních rolích Michal Dlouhý a Michaela Badinková. Loňské stoleté bergmanovské výročí před několika dny připomnělo také Divadlo na Vinohradech. V pátek v něm měla premiéru divadelní adaptace Oscarem ověnčeného filmu Fanny a Alexandr.

Divadelní hru Scény z manželského života podle filmu režiséra Ingmara Bergmana uvede dnes večer v pražské premiéře Švandovo divadlo. foto: Švandovo divadlo

Scény z manželského života vyprávějí o univerzitním vědci Johanovi a jeho ženě, právničce Marianne, kteří zdánlivě tvoří dokonalý pár s nadějnou budoucností. Prvotní okouzlení však pomalu semílá každodennost a tenká skořápka po letech soužití puká. Zprvu drobné neshody a sílící vzájemná nevraživost směřují k divokému střetu. 

Bergman film napsal pro Liv Ullmannovou, herečku, múzu a partnerku, po odeznění jejich dlouholetého milostného vztahu. Do scénáře promítl svůj odbiv k dílům dramatika Augusta Strindberga. Především však do textu vložil své vlastní zkušenosti se ženami, ať už nabytými v manželství nebo mimo ně.

Divadelní hru Scény z manželského života podle filmu režiséra Ingmara Bergmana...

K jevištnímu zpracování lákaly a lákají mnohé filmy Ingmara Bergmana. Kromě Scén z manželského života, které v české premiéře uvedlo v roce 1998 Divadlo na Vinohradech, se tak i v českých divadlech hrály či se stále hrají například Šepoty a výkřiky, Po zkoušce, Nevěra, Soukromé rozhovory, Fanny a Alexandr či Sarabanda. V posledně jmenovaném titulu se Bergman k postavám Johana a Mariany vrátil, aby se znovu setkali a ohlédli se za vším, čím spolu i bez sebe prošli. Hru inspirovanou Bergmanovými filmy uvedlo nedávno například i Divadlo Na zábradlí pod názvem Persony.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!