Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Česká televize uvede pořady k úmrtí Věry Bílé

13. března 2019
Čtení na 3 minuty

Česká televize uctí ve čtvrtek 14. března ve večerním programu stanice ČT ART památku zpěvačky Věry Bílé.

Od 22:10 odvysílá její dokumentární portrét pohledem Davida Vondráčka z cyklu GEN – Galerie elity národa. V následujícím pořadu od 22:25 pak uvede záznam koncertu dvou romských kapel – Věry Bílé & Kale a Ľudová hudba Juliusa Šuka Bartoša v Paláci Akropolis.

Věra Bílá patřila na přelomu tisíciletí k jedněm z nejznámějších hvězd české hudby ve světě. Referovaly o ní například britský deník The Guardian či francouzský Libération. Zpěvačka, která se proslavila především vystupováním se skupinou Kale, vyprodala pařížskou Olmypii, v Bílém domě zpívala pro amerického prezidenta Billa Clintona a zaplnila i newyorskou Carnegie Hall. Spolu s Idou Kelarovou, Ivou Bittovou nebo Jarmilou Šulákovou patřila mezi nejvýznamnější české reprezentantky romské hudby.

Zpěvačka s nezaměnitelným hlasem se narodila 22. května 1954 v uznávané rokycanské muzikantské rodině Giňů. Zpívat začínala na rodinných slavnostech a zábavách. Koncem 80. let ji uslyšela na romské zábavě zpěvačka Zuzana Navarová a pozvala ji na koncert. V roce 1995 pak Bílé se skupinou Kale vyšlo první album s názvem Rom Pop, které se posléze dostalo ve Francii mezi nejlepší desky roku v kategorii světové hudby. Navarová producentsky zaštítila i druhý počin, desku Kale Kaloré (1998). Na albu Rovava (2001) se zase autorsky podíleli i zakladatel slavných Gipsy Kings Chico Bouchikhi a polská hvězda Kayah. S Jánem Kuricem z Vidieku pak muzikanti natočili úspěšnou desku Cigánsky plač (2002). V roce 2005 Bílá s Kale natočila desku C’est comme ça (Takhle to chodí) jako poctu své kamarádce Navarové, která rok před tím zemřela. Ve stejném roce se ale kapela s Bílou rozešla.

V roce 1999 natočila režisérka Mira Erdevičky o zpěvačce dokument Černobílá v barvě. Bílá sama se objevila i v hraných filmech – ve dvou snímcích slovenského režiséra Dušana Hanáka. V Růžových snech (1976) hrála s Ivou Bittovou a ve filmu Ja milujem, ty miluješ (1980) stála po boku Ivy Janžurové. Bílá ve svých 15 letech začala žít se svým manželem Františkem, se kterým po deseti letech adoptovali syna Františka. V roce 2013 postihly zpěvačku dvě tragédie, při kterých o syna i manžela.

Od roku 2011 žila Věra Bílá na rokycanské ubytovně a zejména kvůli podlomenému zdraví vystupovala jen sporadicky. Zpěvačka přesto nepřestávala věřit, že se jí podaří znovu nastartovat hudební kariéru. Její snahu o návrat na pódia loni zmapoval i dokument Ostravského studia České televize nazvaný Poslední naděje Věry Bílé.

Tento pátek se měla na pódia vrátit na společné turné s Janem Bendigem a Milanem Krokou. „Je nám nesmírně líto, že se nedožila prvního koncertu, který měl být tento pátek. Moc nás to všechny bolí,“ uvedl Kroka v živém vysílání v den zpěvaččina úmrtí s tím, že plánované koncerty se uskuteční – na její památku. Z turné se tak stane pocta Věře Bílé. První koncerty se odehrají v pátek 15. března v Sokolově a v sobotu 16. března v Rotavě, vždy od 19:00.

Zpěvačka se měla stát i hlavní tváří letošních oslav Mezinárodního dne Romů, které pořádá spolek AraArt. Plánovaný sobotní koncert 6. dubna, kterým měla v rámci oslav zahájit své turné, se uskuteční a bude rovněž věnován její poctě. 

Věra Bílá zemřela v úterý 12. března v plzeňské fakultní nemocnici. Poslední rozloučení proběhne v sobotu 23. března v Rokycanech. 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon