Hlavní obsah

Händelovo oratorium s Collegiem

Právo, VLA

Po nedávném úspěšném uvedení barokního oratoria Saul od Georga Friedricha Händela v Praze a Brně měli v úterý večer v pražském Rudolfinu návštěvníci koncertu souboru Collegium 1704 příležitost slyšet další méně známé dílo tohoto skladatele.

Foto: Petra Hajská

Václav Luks dirigoval v Rudolfinu Collegium 1704.

Článek

Publiku vyprodaného sálu předložil dirigent a šéf souboru Václav Luks spolu se sborem Collegium Vocale a šesti sólisty oratorium Izrael v Egyptě, jež autor uvedl poprvé v Londýně 1739 a poté ještě několikrát přepracovával.

Libreto díla je vzato ze Starého zákona a obsahem je známý příběh útěku Izraelitů z Egypta. Je dost odlišné od dalších skladatelových děl v tom smyslu, že nemá uvedené jménem hlavní postavy, a tak sólisté zpívají biblické texty rozvíjející děj. Což má jednu pihu na kráse, neboť pro posluchače je někdy těžké je vůbec rozeznat. Těžiště díla tkví však především ve sborových scénách s mnoha kontrasty a ve využití zvukomalby, třeba ve scéně He sent a thick darkness.

Foto: Petra Hajská

Po koncertě se děkují účinkující - uprostřed Václav Luks, nalevo od něj skotská sopranistka Hannah Morrison, napravo polský tenorista Krystian Adam

Dojem z koncertu byl uchvacující a výkony sólistů (za všechny uveďme polského tenoristu Krystiana Adama, německého kontratenoristu Benno Schachtnera či skotskou sopranistku Hannah Morrison, která závěrečnou scénu zpívala dokonce z balkonu) i sboru vesměs prvotřídní.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám