Lidé uvidí Mariánské Lázně stejně, jako je před 200 lety spatřil Goethe

  15:52
Muzeum v Mariánských Lázních vystaví od čtvrtka unikátní model původní podoby města z roku 1815. Na místě, kde vyvěrá Křížový pramen a kde později vyrostla kolonáda, bylo tehdy jen pár dřevěnic. Lidé tak uvidí přibližně stejný obrázek, jaký mohl před 200 lety spatřit spisovatel J. W. Goethe, když lokalitu navštívil.

Jen několik skromných dřevorubeckých usedlostí a mlýn stávaly v údolí, kde vyvěral pramen zvaný Křížový. U něj později vyrostl domek k odpočinku a úlevě hostů, kteří slaný pramen s projímavými účinky pilně popíjeli. V sousedství stál solivar a nad ním hrázděná kaplička.

Po roce 1813 si tady dům nazvaný Zlatá koule postavil lékař Josef Nehr a začaly vznikat první domy pro hosty, kteří zde hledali úlevu od svých neduhů.

Tak nějak vypadala v roce 1815 osada U Kyselky, která spolu se Starými lázněmi u Mariina pramene dala základ budoucím Mariánským Lázním.

Přestože už neexistuje, návštěvníci Městského muzea v Mariánských Lázních ji uvidí na vlastní oči, jen zmenšenou v poměru 1:25 a vyrobenou z plastu.

Přibližnou podobu města z doby před více než dvěma sty lety vytvořil tým zkušených modelářů pod vedením Radka Míky.

„Inspirovali jsme se podklady z map, rytinami, grafickým listem, který vytvořil hrabě Ludwig Buquoy,“ uvedl Míka.

Podle jeho slov vznikaly modely přibližně dva roky a tým modelářů na jejich výrobě odvedl asi dva tisíce hodin práce.

„Na čtvrtečním slavnostním odhalení se lidé dozvědí něco z nejstarší historie města. Budeme si povídat o jednotlivých stavbách v tehdejší osadě a třeba i o tom, že na dřevěné plaňky plotu kolem pramene se tehdy hosté podepisovali. Zaznamenávali zde čárkami například i to, kolikrát je voda z Křížového pramene vyhnala na toaletu,“ popsal ředitel muzea Jaromír Bartoš.

Návštěvníkům muzeum představí i původní podobu minerálního pramene, který v minulosti vyvěral ve vykotlaném pařezu a až kolem roku 1790 byl jímán do kamenné studny.