Životní a umělecká cesta Alfonse Muchy

Alfons Mucha
Alfons Mucha se svým dílem zapsal do encyklopedií o umění jakožto nejvýznamnější představitel secese. Málokdo ale už ví, že jeho umění nebylo nahodilé. Díla vnímal jako prostředek ke sdělení vlastních názorů a postojů a nyní máte šanci vydat se po jeho životních stopách.

Alfons Mucha (1860–1939) je nejznámější jako mistr secese, který svými svůdnými kompozicemi květin, ornamentů a žen v pastelových barvách charakterizoval vzhled a styl přelomu 19. a 20. století, takzvané Belle Époque. Široká paleta jeho prací zahrnuje plakáty, ilustrace, pohlednice, propagační materiály, ale i návrhy kostýmů, divadelních rekvizit a interiérů. K jeho nejznámějším dílům patří divadelní plakáty pro slavnou herečku Sarah Bernhardtovou a monumentální cyklus Slovanská epopej. Při podrobném zkoumání jeho života a díla se však projevují i další stránky umělcovy složité osobnosti, zejména coby společensky zaměřeného myslitele. Byl vlastenec, stoupenec panslavismu, zednářský reformátor a pacifista. Spíš než možností experimentovat s novými směry a styly mu umění bylo prostředkem, jak širšímu publiku sdělovat svoje politické a filozofické názory. Snahou této publikace je projít cestu Muchova života a pochopit, jak jeho život stylově a názorově ovlivnil jeho dílo.

Ukázka z knihy

Alfons Mucha 1

Alfons Mucha

Autorka: Tomoko Satová
Přeložil: Petr Hejný

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 260×280 mm
ISBN: 978-80-7529-495-1
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Alfons Mucha vydalo nakladatelství Slovart.


Nakladatelství Slovart bylo založeno v Praze v únoru 1994 a od té doby vydalo více než 2000 titulů. Vydává licenční knihy předních světových nakladatelů, ale i domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAlfons Mucha

Satová, Tomoko

Slovart, 2019

Napsat komentář