Mises.cz

Mises.cz

Čas legalizovat lvy jako mazlíčky - Existuje chovatel debil? (3/9)

Odkud se vzala představa, že co chovatel exotických zvířat, to pitomec? Chovatel ze Vsetínska je v médiích vykreslován jako nezodpovědný blb. Osobně tento názor nesdílím. Proč by měl být?

Odkud se vzala představa, že co chovatel exotických zvířat, to pitomec? Mainstreamová média neustále vydávají články typu: „Lidí, kteří nezodpovědně chovají nebezpečné kočkovité šelmy, přibývá,“ a pak se v článcích tohoto typu dočteme, jak jsou chovatelé nezodpovědní a hloupí, jak české úřady bijí na poplach, protože sehnat velkou kočkovitou šelmu je příliš snadné, a obvykle je k tomu vyjádření různých „odborníků“ jako je ředitel pražské zoo, který prohlásí, že se musí zpřísnit legislativa.

A kdykoliv se něco stane – nějaká šelma někoho pokouše, zraní, nebo někomu uteče, ihned se toho média chytí, pořádně to rozmáznou a udělají z toho celonárodní drama. Není divu. Titulek „Chovateli utekl lev. Nebezpečná šelma se toulá po Praze!“ získá víc pozornosti, než „Zodpovědný chovatel má šelmy dvacet let, mají krásné výběhy o velikosti stadionu, nikdy nikoho nezranily a nikomu neublížily.“

Takže hned máte pocit, že co chovatel, to idiot, protože ve zprávách vám ukázali jednoho špatného, ale neukázali vám dalších 1000, kteří jsou zodpovědní, zvířata jim nikdy neutekla, nikoho nezranila, nikomu neublížila a chov probíhá v naprostém klidu a míru.

Chovatel ze Vsetínska je v médiích vykreslován jako nezodpovědný blb. Osobně tento názor nesdílím. Proč by měl být? To, že ho jeho lev zabil, neznamená, že byl nezodpovědný. Znamená to akorát to, že udělal nějakou chybu. I zodpovědný řidič se může zabít při nehodě. I zodpovědný střelec může někoho omylem zastřelit a tak dále. Lidi dělají chyby. Takže jestli to byl nezodpovědný idiot, tak ne kvůli tomu, že ho jeho šelma zabila. Ostatně i profík Steve Irwin udělal chybu a zaplatil životem.

Další věc. Lidé si obvykle myslí, že chovatel je buď zodpovědný profík, expert a prostě ten, co chovu rozumí, nebo naopak úplný idiot, který doma chová velké kočkovité šelmy v malé rezavé kleci a vůbec se o ně nestará. (A těch je podle lidí většina.) Ve skutečnosti to není jedno nebo druhé. Mezitím je velká škála různých lidí, přičemž to, jestli jsou zodpovědní nebo ne, je mnohdy subjektivní. Někdo řekne, že chovatel X ví, co dělá, druhý zase o něm prohlásí, že je to idiot.

Chovatelé se mezi sebou obvykle neshodnou na všem – úplně stejně jako jiné skupiny lidí. Kupříkladu venčení – někteří si myslí, že venčit exotická zvířata jako psy je špatné, a nedoporučují to (osobně se k tomu také přikláním). Na druhou stranu někteří to dělají. Jsou lidé, co venčí svoje lišky a nosály a vydry a já nevím, co všechno. A nějaký zásadní problém s tím neměli. Je to věc názoru, jak moc je to nebezpečné. Není nic jako objektivně měřitelná míra zodpovědnosti. Neexistuje nic jako jediné správné metody, jak zvládat své zvíře. Stejně jako neexistuje jediný správný pohled na to, jak vychovávat děti nebo jak řídit firmu.

Nakonec musím říct, že ano, existují i úplní nezodpovědní pitomci, co si třeba pořídí nějaké složitější zvíře jen proto, že jim připadá roztomilé, aniž by si něco nastudovali. A pak při prvním problému typu „ono mě to kouslo“, ho chtějí dát pryč, takže se ho snaží prodat, nebo dát do zoo. Idioti jsou každopádně v úplně každé skupině lidí (i mezi fanoušky sportu, držiteli zbraní, řidiči, metalisty a tak dále).

Ve skutečnosti to není takový problém, protože když nějaký nezodpovědný chovatel zjistí, že nějaké zvíře kouše a najednou ho nechce, tak ho obvykle dá nějakému zodpovědnému chovateli, který už se o něj postará.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed