abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 699 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    První průmyslový IoT hackathon

    14. 3. 2019 | Richard Voigts | Reklama | 1587×

    Začátkem března 2019 uspořádala skupina CEE Hacks společně s řadou partnerů z různých průmyslových oborů První průmyslový IoT hackathon, který opět organizoval Tomáš Studeník z Insane Business Ideas. Zeptali jsme se ho, jak, s kým a proč se tento hackathon vůbec konal.

    Čeho se První průmyslový IoT hackathon týká?

    Tento hackathon řeší problematiku nasazení internetu věcí (IoT) v průmyslu, ve fabrikách, výrobních linkách, elektrárnách, na staveništích nebo vybavování už hotových staveb technologiemi. Jako partner z výrobní sféry je zde proto například Škoda Auto, Siemens zase zajímá optimalizace provozu turbín, Skanska zase jak zlepšit budovy které staví apod. Jde o to, kde a jak nasadit internet věcí a nové aplikace, jež by pomohly zefektivnit nejen český průmysl. Snažíme se přitáhnout sem mladé lidi, aby se místo programování seznamovacích aplikací na mobil seznámili s průmyslovou sférou, jak je zajímavá, a že když chtějí zlepšovat svět, pak průmysl je to nejlepší kde začít.

    foto

    Jak velký je zájem firem a kolik se jich tohoto hackathonu zúčastnilo jako partner?

    Zájem je velký. Všichni tušíme, že nějaká budoucnost v IoT asi bude. Co chybí, jsou nápady, které by byly blízko uživatelům. Máme zde osm hlavních průmyslových partnerů, už jsem zmínil Škoda Auto, Siemens, Skanska, dále E.ON, Atos, SKF, EY a Unicorn. Tyto hlavní partnery z oblasti průmyslu doplňuje řada dalších, stačí se podívat na tablo s jejich jmény.

    Hackathony, které pořádá CEE Hacks vždy doprovází vysoká, i mezinárodní účast, a teď tomu není jinak. Kolik jich je tentokrát a odkud jsou?

    Už tradičně je to šedesátka účastníků. Hlásí se nám jich ale zhruba třikrát tolik, takže ve spolupráci s partnery vybereme ty skutečně nejperspektivnější. Na tomto hackathonu jsou všichni jen z České republiky, protože jsme se soustředili lokálně na náš průmysl a na české studenty.

    Jaký je věkový průměr účastníků? Jsou to středoškoláci, vysokoškoláci, nebo jejich mix?

    Najdete zde i jeden či dva týmy vysloveně teenagerů, tito hackeři jsou z gymnázia Nový PORG, těm je třináct až čtrnáct let. Většinový věkový profil je někde mezi dvaceti až pětadvaceti lety, typicky jsou to studenti technických univerzit z magisterských nebo inženýrských programů.

    foto

    Kde účastníky sháníte? Někde po sociálních sítích, přes Facebook?

    Přes Facebook také, CEE Hacks už ale podobné akce pořádá delší dobu, takže máme spojení s technickými univerzitami, kde jsme si vytvořili sami dost kontaktů. Řadu tváří navíc známe z minulých ročníků. Díky partnerům jako ne Maker Fair nebo další inovační centra, například krajská či komunitní skupiny, které nám pomáhají se sháněním účastníků, získáváme další.

    Co očekává ty, kteří se dobře umístí, případně zvítězí?

    Ti, kteří v celkovém pořadí zvítězí, si odnesou jako tým 100 tisíc korun. Kromě toho máme i řadu dalších zajímavých partnerských cen. Mohou vyhrát cestu soukromým letadlem na Hannover Messe do Německa včetně veškerého servisu, stáž ve Škoda Auto, akcelerační program u společnosti EY, zapůjčení automobilu Tesla na den; ceny jsou velmi atraktivní. Dokonce máme i cenu pro tým, který skončí na posledním místě, a sice knihu Velká cena fuck-upů, aby neklesali na mysli a uvědomili si, že když se někdy něco nevyvede, může to být základem budoucího úspěchu.

    Výsledky Prvního průmyslového IoT hackathonu v České republice

    Hlavní cena IoTea hackathonu: Tým Student Dreamers ve složení Viktor Adam Koropecký, Vojtěch Pšenák a David Žahour za nápad chytré krabičky „Machine Guardian“.

    Cena Siemens: Tým Bublinky za včasnou predikci řešení diagnostiky strojů „Machine Medic”.

    Cena ŠKODA AUTO: Tým CyberDroneTechnology za nápad chytré mobilní aplikace pro údržbu výrobních zařízení, stáž pro pět vybraných účastníků hackathonu a juniorský tým BioS za odvahu postavit se ostříleným hackerům.

    Cena SKANSKA: Tým Poftnul za nápad dynamického přidělování parkovacích míst.

    Cena SKF: Tým Nerds za nápad webové a mobilní aplikace informující o stavu strojů.

    Cena EY: Tým Redifice za nápad automatizovaného úklidu kancelářských budov, tým Student Dreamers za nápad chytré krabičky „Machine Guardian”.

    Cena ATOS: Tým DataAI za nápad, jak měřit a sledovat data ve výrobě pomocí algoritmů.

    Cena E.ON: Tým Redifice za nápad automatizovaného úklidu kancelářských budov a tým AntiWind-Up s řešením prevence havárií plynovodů.

    foto

    Zajímavosti

    Nejmladšímu soutěžícímu bylo 12 let.

    Studenti celkem vypili 122 litrů kávy a energetických nápojů.

    Při práci pomáhali soutěžícím mentoři a odborníci ze společností Siemens, ŠKODA AUTO, Skanska, SKF, Atos, EY, E.ON, Unicorn a Operátor ICT.

    Více informací na www.iotea.cz

    Fotogalerie na Dropboxu.

    foto

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.