Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Český svaz bojovníků za svobodu od Jablonce peníze neuvidí, důvodem je Radkovič

Město Jablonce nad Nisou odmítlo poskytnout dotaci Českému svazu bojovníků za svobodu. Důvodem je nedávná aféra Františka Radkoviče, který nazval místního pedagoga neonacistou. Kraj ale k situaci přistupuje jinak a peníze i přes tuto kauzu poskytne.

Radní v Jablonci nad Nisou odmítli podpořit Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS). Jablonecká pobočka svazu žádala 10.000 korun na úhradu režijních nákladů spojených s činností. Se žádostí ale neuspěla. Město přitom schválilo dary za 174 tisíc korun. „Peníze jsou určené pro dětský sbor, hasičskou soutěž, církev nebo postižené," řekl jablonecký primátor Milan Kroupa.

Kritika za ocenění Ondráčka

Jablonec není první, řada samospráv v minulých týdnech podporu ČSBS odmítla. Samosprávy kritizují některé kroky celostátního vedení svazu, jako třeba ocenění komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který před listopadem 1989 zasahoval jako policista proti demonstrantům. Patří k nim například vedení Hradce Králové, Jihlavy nebo Královéhradeckého kraje. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) odmítl převzít záštitu nad akcí svazu, Praha ani nezapůjčí sál. Plzeň dotaci svazu výrazně snížila.

Hlavním problémem v Jablonci ale není „pražské“ vedení svazu, ale představitel místní organizace František Radkovič. „Vzhledem k tomu, že byl před časem hlavní představitel svazu v Jablonci nad Nisou pan Radkovič odsouzen za pomluvu, kdy měl nazvat učitele jabloneckého gymnázia neonacistou a neohenlainovcem, považujeme za nutné, aby se město od takového jednání distancovalo,“ komentoval důvody odmítnutí dotace Kroupa.

Peníze pro krajskou organizaci

Třeba Liberecký kraj na konci února 10 tisíc korun pro svaz schválil a stejnou částkou podpoří také Konfederaci politických vězňů. „Nejsou to dotace na fungování centrálních institucí, ale v obou případech jde o peníze pro krajskou organizaci, na chod kanceláře, telefony a podobně,“ řekl na dotaz hejtman Martin Půta. Kraj je podle něj připraven stejně jako loni dát i příspěvky na léky a zdravotní pomůcky, které ale půjdou přímo konkrétním lidem.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČSBS, Český svaz bojovníků za svobodu, Jablonecko, Radkovič, Jablonec nad Nisou, peníze, dotace, Milan Kroupa, Zdeněk Ondráček, Sametová revoluce, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana, Martin Půta

Český svaz bojovníků za svobodu od Jablonce peníze neuvidí, důvodem je Radkovič  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.