Tip Kaye Buriánka: Nová deska The Faint je stejně skvělá jako jejich tvorba z přelomu tisíciletí

14. březen 2019

Kay Buriánek, zpěvák kapely FVTVRE, tento týden doporučuje tři osobité a hlavně hlasité kapely – postpunkové The Faint, americké hardcore pankáče Show Me The Body a právě vydanou kytarovou smršť projektu MORE PAIN.

Kapela The Faint se vrátila po několikaleté pauze s deskou Egowerk, která se v tématech obrací hlavně k toxicitě internetu a problematice sociálních sítí. Kay oceňuje, že po hudební stránce jsou pořád stejně energičtí jako v době nejpamátnějších koncertů k desce Danse Macabre na začátku nultých let. Doporučuje i newyorskou kapelu Show Me The Body, která na konci března vydává nové album Dog Whistle. Singl Madonna Rocket je podle Kaye jejich typickou punkovou jízdou, zatímco druhá vydaná nahrávka Camp Orchestra je mrazivou hardcore punkovou výpovědí inspirovanou příběhy židovských orchestrů, které vznikaly v koncentračních táborech. Na závěr vyzdvihuje nový hudební projekt MORE PAIN hudebníků Justina Pearsona z The Locust a Nicka Zinnera z Yeah Yeah Yeahs. Oba dva jsou známí ze spolupráce v kapele Head Wound City, nový song Hammering Tenderness je ale dobrou ochutnávkou toho, co se dá od nového projektu čekat – neurotické kytary, ještě neurotičtější zpěv a nepříjemné feedbacky. Na stejnojmenné EP kapely MORE PAIN si ale bude muset počkat do půlky dubna.

Kterou kapelu by si chtěl Kay Buriánek znovu poslechnout naživo a na které nové desky se vyplatí počkat? Poslechněte si hudební tip.

 

autor: Jiří Kordík
Spustit audio