Hlavní obsah

Vrchní soud zvýšil i snížil tresty v ostravské větvi metanolové kauzy

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Tresty od čtyř let a šesti měsíců do osmi let a čtyř měsíců uložil ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci šesti obžalovaným za ohrožování zdraví závadnými potravinami. Ve dvou případech tresty zvýšil o 11 měsíců, ve dvou naopak tresty snížil o jeden rok a osm měsíců, respektive o osm měsíců. U dvou obžalovaných zůstaly tresty, které jim 2. února 2017 vyměřil senát zlínské pobočky Krajského soudu v Brně, stejné.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Michalu Klöselovi a Martinu Svobodovi soud tresty zvýšil, Petru Čaganovi a Václavu Zlámalovi snížil a u Bohumila Malátka a Martina Posládka zůstaly stejné. Obžalovaným také soud nařídil podle jejich podílu na trestné činnosti uhradit odškodné v řádu několika milionů korun.

Verdikt si nevyslechli. K jednání se bez omluvy nedostavili, a tak soud vyhlásil rozsudek za jejich nepřítomnosti.

Žalobce u pěti obžalovaných požadoval vyšší tresty, obhajoba naopak žádala zproštění s tím, že jednoznačné důkazy proti jejich klientům chybí. Šlo o poslední hlavní obžalované v kauze.

Dnešní rozhodnutí znamená tečku za hlavní větví kauzy metanol. Šlo o mimořádně výjimečný případ. Dá se říct, že se stal přelomem u trestné činnosti obdobného charakteru.
státní zástupkyně Jarmila Ošlejšková

„Krajský soud provedl řádně všechny důkazy a správně je i vyhodnotil. O vině obžalovaných není pochyb,“ uvedl předseda senátu olomouckého vrchního soudu Vladislav Šlapák. Přísnější tresty pro dva obžalované, kteří mají za mřížemi nově strávit místo šesti let a deseti měsíců sedm let a devět měsíců, zdůvodnil především jejich podílem na trestné činnosti.

„Původní tresty s ohledem na to byly nepřiměřeně mírné. Diferenciace podílu obžalovaných na trestné činnosti hrála roli i u těch, kterým jsme trest snížili. V jejich případě jsme přihlédli i k délce celého řízení,“ vysvětlil Šlapák.

„Dnešní rozhodnutí znamená tečku za hlavní větví kauzy metanol. Šlo o mimořádně výjimečný případ. Dá se říct, že se stal přelomem u trestné činnosti obdobného charakteru. Taková kauza se v České republice v nové historii nevyskytla,“ uvedla k verdiktu státní zástupkyně Jarmila Ošlejšková.

Rozsudek posunulo oznámení o bombě

Původně měl vrchní soud rozsudek vynést 21. února, jednání však zhatilo anonymní oznámení o bombě v budově soudu.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Policisté uzavřeli okolí soudu.

Otrávený alkohol od hlavních distributorů putoval do Havířova i na Přerovsko, několik lidí po jeho pití zemřelo.

Podle obžaloby dostal na severní Moravu otrávený alkohol prodejce Martin Jirout, jemuž vrchní soud dříve potvrdil v hlavní větvi kauzy devět let vězení. Zprostředkoval dodávku asi 2300 litrů alkoholu otráveného metanolem pro obžalovaného Michala Klösela do Havířova.

Alkohol se poté přes distributory Martina Posládka, Martina Svobodu a Václava Zlámala dostal ke spotřebitelům, pět lidí po jeho konzumaci zemřelo. Další obžalovaný Petr Čagan podle obžaloby opatřil Bohumilu Malátkovi 150 litrů alkoholu, po jehož vypití zemřeli na Přerovsku dva lidé. Malátek má sám údajně na svědomí další ženu. Čagan podle obžaloby dodal alkohol i do Brna, kde jeho konzumaci nepřežil další muž.

Obžaloba byla podána již v roce 2014, na časové prodlevě se podepsala otázka o příslušnosti soudu i stížnosti na podjatost senátu. Odvolací soud se případem zabývá podruhé, první rozsudek v neveřejném jednání zrušil a vrátil zpět na kraj. K odvolacímu soudu se případ vrátil rok po vynesení druhého rozsudku ve Zlíně.

V případu již dříve vypovídali i všichni hlavní aktéři metanolové kauzy včetně hlavních míchačů jedovaté směsi Rudolfa Fiana a Tomáše Křepely, kteří byli odsouzeni na doživotí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám