Polský prezident Andrzej Duda obvinil Rusko z provádění vojenských provokací proti členským státům NATO. To řekl žurnalistům po mezinárodní konferenci, která se konala na Pražském hradě. Byla věnována 20. výročí vstupu Česka, Polska a Maďarska do NATO. (Foto: Wikimedia)

„Každá ruská provokace jako například letoun narušující vzdušný prostor některého z členských států NATO, či jiné podobné provokace, jsou zkouškou naší schopnosti zajistit vlastní bezpečnost,“ myslí si Duda.

„Jedná se o pokusy zjistit, zdali na ně budeme reagovat nebo ne. Pokud na ně přestaneme reagovat, tak se brzy ruské letouny objeví nad Prahou a Varšavou, a následně možná i nad Berlínem,“ dodal polský prezident.

Polsko se podle slov prezidenta se účastní všech projektů na východní hranici NATO s cílem čelit Rusku. Také obvinil Ruskou federaci z šíření lživých zpráv a podpory útoků v kybernetickém prostoru.

Český prezident Miloš Zeman v odpovědi na otázku žurnalistů o možné ruské hrozbě pro NATO řekl: „Ten, kdo má strach z provokací, tím prozrazuje jenom svoji vlastní slabost. Hrdá a sebevědomá země se má ve spolupráci se svými spojenci možnost sama ubránit a nemá se bát.“

Slovenský prezident Andrej Kiska souhlasil se svým polským kolegou.

„Cílem Ruska je rozbít jednotu Severoatlantické aliance,“ řekl slovenský prezident.

Maďarský prezident János Áder v odpovědi na otázky médií připomněl, že jeho země je částí protiruských sankcí Evropské unie, „nehledě na to, s jakou ekonomickou škodou jsou spojeny“. Maďarsko jako člen NATO se také účastní zajišťování bezpečnosti vzdušného prostoru v Pobaltských zemích.