Hypoteční sazby stoupají! Jak to bude dál?

Komerční sdělení

foto: shutterstock.com, ilustrační fotografie

Uvažujete o pořízení nového domu či bytu, případně o realizaci novostavby? Ať už je vaše situace jakákoli, rozhodně budete potřebovat dostatek finančních prostředků. Jen málokdo má naspořeno tolik peněz, aby mohl prakticky ihned začít. Většinou si lidé potřebné peníze půjčují. Učinit tak lze prostřednictvím mnoha různých úvěrových produktů. Tradičně se volí hypotéky. I ty ale aktuálně jdou z pohledu úrokové sazby nahoru. Jaká tedy konkrétně situace je a jaké jsou další aspekty při realizaci hypotéky?

Úrokové sazby ovlivňuje ČNB

Aktivita České národní banky je v posledních měsících poměrně citelná. To má samozřejmě také dopad na hodnotu úrokové sazby. Základní úroková sazba ČNB činí 1,75 %. Banky si mohou půjčovat od České národní banky v rámci lombardní sazby 2,75 %. Mimochodem, zvyšování těchto sazeb je nejmarkantnější od roku 1996. Banky nemohou zůstat z hlediska chování se k úrokové sazbě jinak. Prostě úroky zvyšují.

Úrokové sazby se pohybují kolem 3 %

Budete-li hledat co nejvýhodnější hypotéku, určitě zjistíte, že se mnohé pohybují s úrokovou sazbou okolo 3 %. Najít se dají ale i takové, jež se dostanou i na úroveň 2,5 %. Tady je ovšem zapotřebí dát velký pozor na to, jestli není takto nízký úrok podmíněn něčím jiným. Typické je třeba vázání se k danému poskytovateli i v případě, že skončí fixační doba.

Ceny nemovitostí stoupají

V každém případě je poptávka po nemovitostech poměrně vysoká. Nové byty v Praze jsou už takřka rozebrány a stále se staví v rámci spousty developerských projektů. Ceny nejen bytů, ale i rodinných domků a dalších objektů neustále i v důsledku tohoto faktu stoupají. Ekonomický potenciál lidí je poměrně vysoký, a tak si neváhají půjčit v rámci hypotéky u mnohých bank i nebankovních společností. Důležité při výběru hypotéky jen to, aby vám finanční poradce doporučil tu správnou. Využít lze i nějaký broker pool. I s pomocí srovnání online budete mít i v tomto jistotu.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí