Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Chobotnice v nejvyšších patrech ANO.“ Faltýnka grilovali za mýto, Babiš nepřišel

Aktualizováno -
14. března 2019
14:30
Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. března 2019
10:35

Schůzky Jaroslava Faltýnka (ANO) se šéfem Kapsche Karlem Feixem a šéfem antimonopolního úřadu Petrem Rafajem jsou podivné, jeho vysvětlení připomíná pohádky ovčí babičky, navezl se do druhého muže ANO předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Kauzu kolem tendru na výběr mýta v Česku vysvětloval ve čtvrtek poslancům sám Faltýnek. Tvrdil, že z něj chtějí udělat zloděje, on se však snažil jen pomoci. Od opozice to tvrdě schytal.

„Jsou to pohádky ovčí babičky,“ reagoval před jednáním Sněmovny o mýtné kauze šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura na dosavadní vysvětlování Jaroslava Faltýnka (ANO). Poslance čekal ve středu od 11 hodin mimořádně zařazený bod ohledně kauzy mýta. A „grilování“ druhého muže ANO Faltýnka, který do ní „zabředl“.

Předseda STAN Petr Gazdík po jednání ve Sněmovně řekl: „Teď jsem slyšel pohádku o Faltýnkovi, večer povyprávím dětem pohádku o Budulínkovi. Byl oto asi tak na stejné pravdivostní úrovni. Je to klasická taktika zamlžit, vzpomenout minulost, udělat z toho bramboračku, žádná fakta (...) Celé je to prostě podivné. Hnutí ANO bylo postaveno jako protikorupční hnutí a teď to vypadá, že korupční chobotnice prosakuje až do nejvyšších pater hnutí ANO.“

Opozici vadila i nepřítomnost Andreje Babiše (ANO) během projednávání kauzy mýtného tendru. Na odpolední ústní interpelace premiér dorazil.

Faltýnek: Chtějí ze mě udělat zloděje

Faltýnek dopředu avizoval, že chce své zapojení do kauzy vysvětlit veřejně. „Dovolte mi, abych vysvětlil svou roli v kauze mýto nebo v kauze Faltýnek, to je jedno,“ říkal ve Sněmovně při své obhajobě Faltýnek a postěžoval si: „Některá média se ze mě snaží udělat zloděje a zločince.“

Vzpomněl také na dvojí jednání o svém vydání v kauze Čapí hnízdo, kde však byl zproštěn obvinění. „Já jsem podle toho obvinění tehdy podepsal fiktivní a účelovou smlouvu na prodej akcií. Moji argumentaci, že smlouva, která existuje, nemůže být fiktivní, nikdo nechtěl slyšet. Až na státního zástupce, který moje obvinění zrušil,“ připomněl. „A nyní, proč se Faltýnek motal do mýta. Ten příběh je velmi jednoduchý,“ uvedl Faltýnek a vrátil se až do roku 2015 a tehdejších schůzek na pozadí koaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Anketa
Měl by Jaroslav Faltýnek v ANO kvůli mýtnému tendru skončit?
počet hlasujících: 9412

Opozice však míní, že jde nyní především o pozdější dění. Z let 2017 a 2018 kolem nového tendru na mýto, které Kapsch vybíral celkem 10 let bez výběrového řízení. Ve veřejné soutěži však neuspěl. 

Korunní princ ANO obešel ministra za ANO

Aktéři případu jsou tak jasní. Korunní princ ANO Jaroslav Faltýnek, šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj a šéf Kapsche Karel Feix. A stranou toho všeho ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Podle Stanjury byla soutěž na mýto ve výsledku úspěšná. Problém však vidí právě ve Faltýnkových schůzkách a jednání s jedním z uchazečů. „Musíme se ptát, co jsou to za nestandardní schůzky šéfa ÚOHS s předsedou poslaneckého klubu, který těsně před tím měl schůzku s jedním z uchazečů,“ podotkl Stanjura.

Na plénu uvedl, že kdyby se o Faltýnkových schůzkách vědělo v okamžiku, kdy proběhly, došlo by ke zrušení soutěže pro netransparentnost. A tázal se, zda šlo o vědomé, nebo nevědomé porušení zákona.

Schůzky Faltýnka s Rafajem a Feixem komentovali i další poslanci. „Mně to přijde jako něco naprosto nepřijatelného. Jestliže si můžeme dělat obrázek, že pan předseda Faltýnek si pozve předsedu ÚOHS a zadává mu noty, jak tento úřad má rozhodovat (...), to je něco, co není standardní, není to normální ve vyspělé demokratické zemi a rozhodněn to zavání určitým korupčním potenciálem,“ řekl Blesk Zprávám Marian Jurečka (KDU-ČSL). Nepřítomnost Babiše chápe tak, že jde pro premiéra o nepříjemné téma, se kterým se nechce spojovat.

Schytal to i šéf antimonopolního úřadu

Ťok odmítl, že by tendr na mýto byl „proces utajovaný, netransparentní“. O soutěži na výběr mýta dle něj koluje řada nepravd. A taktéž se vracel do období přípravy tendru a do roku 2015.

„My se bavíme o listopadu 2017, kdy soutěž na nový mýtný systém byla v plném běhu, skončilo první kolo a všichni uchazeči připravovali své konkrétní cenové nabídky. Je to snaha ten příběh zamlžit,“ upozorňuje však Stanjura a zkritizoval i šéfa ÚOHS Rafaje. „Já to považuji za jeho hrubou chybu a závažné pochybení ve funkci. On má garantovat nezávislost a nestrannost tohoto úřadu. Tyto schůzky vyvolávají podezření, že to tak úplně nebylo,“ zmínil Stanjura.

Stanjura: Nestandardní schůzky

Na straně současného ministra dopravy Ťoka však Stanjura pochybení nevidí. „Já bych řekl, že postup ministra dopravy byl správný. V okamžiku, kdy běží tendr, tak podle zákona o zadávání veřejných zakázek se zadavatel nebo zástupce zadavatele nesmí scházet s uchazeči. A ministr dopravy říká, že se s nimi nescházel, a to je správný postup,“ upozornil šéf poslanců ODS.

Dle Andreje Babiše přitom Faltýnek Ťoka „suploval“. „Pokud jde o roli pana Faltýnka, nevím přesně, jaká jednání měl. Podle mého názoru ale neměl suplovat ministra Ťoka. Mě to opravdu štve, protože jako hnutí máme čistý štít,“ řekl Babiš Lidovým novinám.  Premiér dnešnímu projednávání ve Sněmovně nebyl přítomen.

„To je věc hnutí ANO, jestli mají stínového ministra k jejich vlastnímu ministrovi, je to sice úsměvné a je to jejich věc. Mně je jedno, co si řekli uvnitř hnutí ANO a jestli někdo někoho suploval a nebo ne. Tady je důležité, že došlo ke schůzkám s předsedou úřadu, který má chránit to, aby každá veřejná zakázka proběhla férově a transparentně. A to je na tom to podivné,“ reagoval při dotazu Blesk Zpráv Stanjura.

Bartošek: Faltýnek neměl pověření

Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek během sněmovní debaty upozornil, že nejde o téma nové a výběrové řízení na mýtný systém provázela již dříve řada nejasností. Vysvětlení žádali lidovci již v květnu 2018, ale nedočkali se. „Tehdy to ještě mohlo být bez policie, dnes už se bez ní obejít nejde,“ podotkl Bartošek.

I on se podivoval nad schůzkami Faltýnka. „Je důležité zmínit i roli pana poslance Faltýnka,“ uvedl Bartošek s tím, že si nepamatuje, že by padlo nějaké pověření pro Faltýnka, aby dojednával záležitosti kolem výběru mýta či s ÚOHS. „Kolegové, kteří se zúčastnili minulé vlády, opravdu nepamatují, že by pověření, o kterém pan poslanec Faltýnek mluví, reálně vzniklo. Možná to vzniklo někde uvnitř hnutí ANO,“ dodal.  

Faltýnek: Mandát jsem si vzal sám

„Já jsem nikdy neřekl, že jsem měl nějaké pověření,“ kontroval ve Sněmovně Faltýnek. Politický mandát k tomu, aby řešil záležitosti kolem mýta, si prý vzal sám a nikoho o něj nežádal.

„Výběr mýta byla vždy politická záležitost a zde hrozila situace, že nebudeme po roce 2016 vybírat mýto, stát přijde o 10 miliard ročně, teoreticky, říkám a z ČR se, nedej pánbůh, stane bezpoplatková zóna. Také hrozila ostuda, že to hnutí ANO nezvládlo. Tyto důvody mě osobně vedly k tomu, že jako místopředseda hnutí jsem do této věci vstoupil. Sám jsem si vzal tento mandát, tento politický mandát. Nežádal jsem mandát od pana ministra, ani jsem ho po něm nechtěl,“ hájil se Faltýnek.

Bartošek se divil dál. „Buď jste si řekl, pan ministr je natolik neschopný, že to musím udělat za něj, a nebo jste měl své vlastní motivy, které vás vedly k tomu, že jste se mýtu věnoval. Je velmi zvláštní, že v rámci jedné strany máte potřebu suplovat vlastního ministra,“ uvedl.

Ťok odmítl nezvládnutou soutěž

Ministr dopravy Ťok dnes odmítl, že by měl kvůli tendru oplétačky s policií. „Ministerstvo dopravy ani já osobně nemáme žádné informace o tom, že by se orgány činné v trestním řízení zabývaly dodatkem ke smlouvě s firmou Kapsche nebo zadávacím řízením na výběr mýta, na kterých ministerstvo během mého působení pracovalo,“ zakončil Ťok svou obhajobu.

A ve Sněmovně popisoval přípravu a průběh nového tendru, který loni vyhrálo konsorcium firem Czech Toll a SkyToll. Kapsch neuspěl a začal se soudit. Ťok připomněl, že mu někdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) údajně opakovaně vyhrožoval odvoláním, pokud soutěž nepřipraví. Dojednat parametry soutěže však prý nebylo snadné.

„Jako by všichni počítali s tím, že bude Kapsch vybírat mýto navždy,“ podotkl Ťok. Ozývaly se navíc i názory, že by se mýto mělo rozšířit i na silnice II. a III. třídy. „Postoj ministerstva i hnutí ANO byl spíše zdrženlivý,“ podotkl Ťok a odmítl kritiku, že by ministerstvo nezvládlo soutěž.

Kapsch dle něj přišel s obstrukčním chováním, uvedl ministr Ťok. ÚOHS se pak také začal chovat nestandardně, tvrdí Ťok a připomněl tři řízení, které antimonopolní úřad zahájil s ministerstvem mj. kvůli nejednoznačným zadávacím podmínkám. Návrh vyhlásit zcela novou soutěž dle něj nebyl reálný. „Marně jsem v té době upozorňoval, že jde o návrh z říše snů a fantasmagorie (...) Šlo o to dostat nás do časové tísně,“ tvrdil Ťok s tím, že byly prý i tlaky na jeho odvolání pro „neschopnost“. 

O vítězi rozhodlo ministerstvo 11. 4. 2018. „Vítězná nabídka byla o 2,7 miliardy nižší než druhá nejlepší od společnosti Kapsch,“ uvedl Ťok. „Výsledkem bylo zesílení kampaně proti mé osobě a další tlak na zrušení tendru,“ dodal s tím, že vábení ke zrušení tendru nepodlehl. Promluvil také o neformální nabídce Kapsche z července 2018, aby stát vybíral mýto sám, ale koupil si od Kapsche „unikátně provozně personální know how“. „Došli jsme k závěru, že je to další vějička, která na nás byla nastražena,“ dodal.

Kauza o velkých penězích

Kauza mýto má dle Faltýnka jasný základ. „Je to o penězích, o ničem jiném to není, je to jenom o penězích, o velkých penězích. Celá tato kauza je o penězích našich občanů a je to o tom, že náš stát při výběru mýta ušetří zhruba 15 miliard korun za 10 let oproti minulému období. A já se ptám, přátelé, nechybí někomu těch 15 miliard? 15 miliard, to je třeba 100 tisíc korun za rok pro všechny naše učitele, třeba,“ argumentoval dál Faltýnek.

A chválil ministra dopravy Ťoka. „Naše vláda a pan ministr Ťok ušetřil, pan ministr Ťok ušetřil našim občanům 15 miliard korun, to je jeho zásluha,“ podotkl a poslance pobavil přirovnáním: „Víte, vážení kolegové, jaký je rozdíl mezi Faltýnkem a Ťokem? Obrovský rozdíl. Faltýnek totiž s týmem pana ministra dopravy v tom roce 2016 spoluvyjednal slevu jenom 28 procent s tehdejším provozovatelem (Kapsch – pozn. red.), jenom 1,5 miliardy na tři roky a pan ministr v otevřeném, neutrálním výběrovém řízení vybral vítěze, který zajistí výběr mýta v příštích 10 letech celkem za 10,75 miliardy.“

„Souhlasím s vámi, v mýtu je velké množství peněz,“ podotkl lidovec Bartošek. Že Faltýnek chválí Ťoka, to je však podle Stanjury novinka, které snad nevěří ani sám ministr dopravy. „Jako obranu této nestandardní schůzky slyšíme: Ťok je skvělý, lepší než já. Třikrát jsem to tady slyšel,“ divil se Stanjura.

Bartoš: Schůzky v hotelích? Naprosto špatné

Šéf Pirátů Ivan Bartoš se pozastavil nad tím, že si mandát k jednání ohledně mýta Faltýnek vzal sám, jako když se takový mandát „vyzvedává z nějaké pokladničky úplně libovolně“.

Podle Piráta Jakuba Michálka to, co zaznělo od Faltýnka, byla jen „velká mlha“. „Nezazněly odpovědi na žádné dotazy,“ uvedl Michálek a mluvil o poměrně „závažném korupčním skandálu“. Podle něj jde hlavně o údajná slova Faltýnka při schůzce s Rafajem: „Je potřeba udělat to, co chce Kapsch.“ A tázal se Faltýnka, zda působil jako „prostředník“ mezi šéfem ÚOHS Rafajem a šéfem Kapsche Feixem, kterému měl Faltýnek dle spekulací slíbit zvýhodnění u antimonopolního úřadu. „Předstíráme, že tady zásadní věci neexistují,“ dodal.

„Je naprosto špatné, aby se kdokoliv jak z těch soutěžících, tak z úřadu, který má dohlížet nad férovostí těchto soutěží, aby se někde setkávali. Potažmo v hotelích,“ dodal Bartoš při dotazu Blesk Zpráv po čtvrtečním projednání ve Sněmovně, kdy byl bod ohledně mýtné kauzy přerušen na neurčito.

marmat ( 15. března 2019 22:42 )

Svědek Faltýnek propírán až na DNA, 2 obvinění z ANO (Brno) vyhozeni ze strany IHNED a o ostatních 7 trestně stíhaných "ANI Ň" Co se dělá s Chobotnicí, která si zaleze a dělá, že NENÍ !!!???

marmat ( 15. března 2019 22:37 )

Pokud je to na ,mne.... Já na TENTO Váš handicap doporučuji Pempersky

marmat ( 15. března 2019 14:16 )

Tomíčku, až bude hezky běž s rodiči do ZOO...nevím, zda vedou chobotnice, ale SLONY tutově....Není chobot, jako chapadlo....společné mají jen "CH"

marmat ( 15. března 2019 11:11 )

AUTOR ČLÁNKU pan Šimáček je evidentně placen -prémiován za mimořádně "uderné" titulky....Ten dnešní je pane Šimácek" tzv."za všechny prachy!" Máte to hozený jako Kovářová...je TO přízeň???

marmat ( 15. března 2019 10:03 )

Jediný v kauze svědek je cévkován....Pokud neměl žádný osobní prospěch , pouze koordinoval a zrychloval/připravoval terén pro nový tendr...snad se mu NĚKDO omluví oid piltíku i v mediích za tento hon i Čapí hnízdo....SOUČASNĚ A JASNĚ !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa