Mike Shinoda na cestě ven ze světa temnoty, to je Post Traumatic

Mike Shinoda s Linkin Park - Aerodrome Festival 2017 | Foto: Michael Kotzur, MonsterMusic

Mike Shinoda, známý především z rockové kapely Linkin Park, v červnu 2018 vydal emotivní sólové album Post Traumatic, které věnoval zesnulému příteli Chesteru Benningtonovi. Deska sklízí úspěchy u fanoušků i kritiků, doprovází ji však řada spekulací a nejasností, na které fanoušci marně hledají odpovědi. Některé už ale Mike Shinoda poodhalil.

Place to Start jako intro k albu One More Light

Skladba Place to Start vznikla už při tvorbě posledního alba Linkin Park One More Light a Mike Shinoda ji chtěl zasadit jako úvodní intro. Nakonec se tak ale nestalo a textově ji dokončil až po smrti Chestera v roce 2017. Písni i klipu dal autobiografický formát, kde zachytil nejen smutek, ale i telefonáty přátel, kteří mu po Chesterově smrti volali.

Čtěte také: Kurt Cobain, Syd Barret i Chester Bennington: Když hudebníci trpí depresemi

Inspirace Over Again v Hollywood Bowl

Over Again byla napsána z velké části v říjnu 2017, přesně v den očekávaného koncertu Linkin Park Celebrates Life in Honour of Chester Bennington v Hollywood Bowl. Inspirací Shinodovi bylo, jak sám říká, neustálé opakování (over again) setlistu Linkin Park, který musela kapela nacvičit bez Chestera. Alarm, jenž je slyšet na počátku skladby, se spustil náhodou v moment, kdy Mike ve studiu nahrával. Pro autentičnost byl zachován.

Čtěte také: Linkin Park spolu s přáteli uctili Chesterovu památku

Watching As I Fall odkazující na Hendrixe a Redman & Method Mana

Úvodní věta „Excuse me while I kiss the sky“ je odkazem na skladbu Purple Haze Jimiho Hendrixe a How High Redman & Method Mana. Mikea tato slova napadla v těžkých chvílích, ze kterých se dostával po smrti nejlepšího přítele. I když jsou to písně žánrově jiné, zachycují volání o pomoc, smrt a drogy. Obdobná témata jako celé album Post Traumatic.

Recenze: Mike Shinoda na Post Traumatic zcela popustil uzdu emocím

Plameny v klipu Nothing Makes Sense Anymore

Už ze samotného názvu vyplývá, že je song zaměřený na Mikeův pohled na svět po Chesterově smrti. V klipu jsou navíc záběry požáru Skirball v Kalifornii, o jehož natočení Shinoda požádal své fanoušky. Porovnává tím neovladatelnou sílu přírody a životní situace. Stávají se věci, které prostě nedávají smysl. Ať už to jsou přírodní katastrofy, nebo smrt blízké osoby.

Osobní vyznání Crossing A Line

Obsah písně sám Mike komentuje tak, že i přes jakoukoliv životní změnu, jež provede, má stále velký respekt vůči minulosti a všemu, co se v ní událo. „Některé ty věci byly hodně osobní a řekl jsem si ‘Nevím, jestli bych tohle měl všem říct.’ Ale pak jsem cítil, že sdílením toho příběhu lidem, kteří se někdy cítili stejně, jsem jim skutečně pomohl.“

Čtěte také: Nejzajímavější desky roku 2018: Rozmanitý Post Malone, zlomený Mike Shinoda a Marpo bez žánrových hranic

Ghosts pozitivním světlem na albu

Skladba Ghosts posouvá album z deprese pozitivním směrem. Po vydaných emocionálních klipech na scénu přišly ponožkové loutky. „Vytvořil jsem loutkové video, protože mi trvalo několik měsíců, než jsem se mohl znovu smát. Oslavil jsem to tímto videem a nelituji toho. Chtěl jsem vás rozesmát, protože si zasloužíte smích. Zasloužíte si bavit se. Zasloužíte si žít.“


Napište komentář