Směr ISS. Ruský Sojuz úspěšně vynesl na oběžnou dráhu tříčlennou posádku

z Bajkonuru na ISS

Směr ISS. Ruský Sojuz úspěšně vynesl na oběžnou dráhu tříčlennou posádkuNOVÉ 1
Svět
Echo24
Sdílet:

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu ve čtvrtek úspěšně odstartovala raketa Sojuz-FG, která má na Mezinárodní vesmírnou stanici dopravit ruskou loď Sojuz MS-12 s tříčlennou posádkou. Tvoří ji Rus Alexej Ovčinin, Američan Nick Hague a Američanka Christina Kochová, informovala ruská tisková agentura TASS. Ovčinin a Hague se k ISS vydali již 11. října loňského roku, ale kvůli selhání motoru druhého stupně se museli předčasně vrátit na Zemi.

O tom, že kosmická loď zahájila autonomní let k orbitálnímu komplexu, informoval představitel ruské kosmické agentury Rosskosmos. Dnešní cestu Sojuzu k ISS podstoupí kosmonauti ve zkráceném režimu a po čtyřech obletech Země se mají k ISS přiblížit v pátek v 02:07 SEČ. Noví členové by měli na ISS strávit 204 dní.

Kosmonauti již oznámili, že se cítí dobře a že všechny systémy na palubě fungují správně.

Na ISS je nyní tříčlenná posádka: Rus Oleg Kononěnko, Američanka Anne McClainová a Kanaďan David Saint-Jacques. Ti jsou na oběžné dráze od 3. prosince.

Na 29. března je naplánován první východ dvou žen do otevřeného vesmíru, který společně uskuteční Kochová a McClainová. V květnu do otevřeného kosmu vystoupí také Ovčinin a Kononěnko.

Ovčinin a Hague se s použitím záchranného systému museli v říjnu vrátit na Zemi. Po oddělení prvního stupně rakety Sojuz-FG tehdy selhal motor druhého stupně. Před dnešním startem oba muži na tiskové konferenci uvedli, že raketě věří. "Jsem si stoprocentně jistý, že nás kosmická loď dopraví bezpečně na vesmírnou stanici a zpět domů," prohlásil podle agentury AP Hague.

Čtěte také: Bylo všechno zbytečné? Mise v Afghánistánu závisí dle šéfa NATO na jednání s Tálibánem

Chodíte v noci často na záchod? Možná tím výrazně škodíte české ekonomice

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články