Hlavní obsah

Druhý pokus. Hague a Ovčinin odstartovali k ISS

• Aktualizováno
Novinky,

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ve čtvrtek před čtvrt na devět večer našeho času odstartovala z kazašského kosmodromu Bajkonur vesmírná loď řady Sojuz s tříčlennou posádkou. Tvoří ji Rus Alexej Ovčinin, Američan Nick Hague a Američanka Christina Kochová. Ovčinin a Hague vzlétli k ISS již loni 11. října, museli se však vrátit.

Záznam: Start kosmické lodi Sojuz s novou posádkou pro Mezinárodní vesmírnou staniciVideo: NASA TV

 
Článek

V říjnu po oddělení prvního stupně rakety Sojuz selhal motor druhého, tudíž se Hague s Ovčininem museli pomocí záchranného systému dostat zpět na Zemi.

Aktuální start nosné rakety Sojuz-FG s kosmickou lodí Sojuz MS-12 byl naplánován na 20:14 SEČ, což na svém Twitteru potvrdil jak americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), tak ruská kosmická agentura Roskosmos. Raketa pak skutečně odstartovala.

Po relativně rychlém, zhruba šestihodinovém letu má mise lodi Sojuz dorazit k ISS v pátek brzy ráno – ve 2:07 SEČ. Dokovat má u zařízení Rassvet, což je jeden z modulů ruského segmentu vesmírné stanice.

Foto: Profimedia.cz

V popředí část modulu Rassvet s připojenou ruskou lodí. Ilustrační foto

Tři členové této takzvané Expedice 59 jsou dalším příkladem americko-ruské vesmírné spolupráce. Ovčinin je z Roskosmosu, Hague a Kochová z NASA – pro tyto dva je to první cesta na ISS. Přesněji řečeno: jak už bylo výše zmíněno, Hague se na svou první cestu vydává již podruhé.

Foto: NASA

Tříčlenná posádka: zleva Christina Kochová, Alexej Ovčinin a Nick Hague

Celkem jich tedy pak na ISS bude šest. V tuto chvíli jsou tam totiž tři lidé: velitel Oleg Kononěnko z Roskosmosu, Anne McClainová z NASA a David Saint-Jacques z Kanadské kosmické agentury (CSA). Jak uvádí NASA na webu, v rámci svých výzkumů v orbitální laboratoři se zabývají bakteriemi či problematikou mikrogravitace – nedokonalého stavu beztíže.

První čistě ženský výstup do kosmu

NASA chystá i jeden historický moment – první čistě ženský výstup z ISS. Dne 29. března se, pokud vše půjde podle plánů, zorganizuje ženský výstup do otevřeného vesmíru a půjde právě o astronautky McClainovou a Kochovou. Mimo stanici se mají pohybovat sedm hodin.

McClainová ani Kochová zatím nikdy takovou procházku neabsolvovaly. První jmenovaná si to ale bude moci vyzkoušet o týden dříve, 22. března, s kolegou Haguem.

Dosud se mimo bezpečí komplexu na oběžné dráze vydalo přes 500 lidí, z nichž zhruba desetina byly ženy. První, která se do otevřeného kosmu vydala, byla v roce 1984 Ruska Světlana Savická.

Reklama

Související články

Ústřední ruský modul ISS přesluhuje

Centrální modul mezinárodní vesmírné stanice ISS Zarja přesluhuje. Překročil i dobu, po kterou byla garantována jeho funkčnost. V kritickém stavu je systém...

Na ISS by měli zamířit dva turisté

Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) by mohli po více než desetiletí znovu navštívit turisté. Jak oznámila ruská kosmická agentura Roskosmos, k dispozici jsou...

Výběr článků

Načítám