Duben

Speciál: O programu Febiofestu

Vydáno dne 14.03.2019
Jaké filmy budou v letošním roce k vidění? 

 










 

Tak určitě je ten výběr znovu hodně pestrý a pestrobarevný. V rámci pražské části Febiofestu bude ke zhlédnutí opět na 150 titulů. Všechny si je vyjmenovávat nebudeme, protože od toho máme kompletní program, nicméně si vyzdvihneme ty, které podle nás budou stát za pozornost. Na prvním místě nelze neuvést zahajovací snímek Gentleman s pistolí, který nabízí část životního příběhu Forresta Tuckera – zloděje a specialisty na útěky z vězení (podle všeho ještě lepšího než Ray Breslin). Hlavní postavu ztvárnil legendární Robert Redford, za svůj výkon obdržel nominaci na Zlatý glóbus, a prohlásil, že na stříbrném plátně už ho v dalších projektech vídat nebudeme, protože se ve dvaaosmdesáti rozhodnul pověsit svou hereckou kariéru na hřebík.

Naopak na slavnostním zakončení budou moci přítomní diváci a přítomné divačky zhlédnout jiný biografický kousek. Stan a Ollie vypráví o dvou slavných, „prostorově odlišných“ komicích, z nichž jednoho si zahrál Steve Coogan a druhého John C. Reilly. Určitě není těžké uhodnout, který kterého … Pokud bychom měli zůstat u životopisných počinů, rozhodně musíme zmínit dva, které si vysloužily nominace na Oscara. Jednak jde o ten s názvem U brány věčnosti, ve kterém vypadá Willem Dafoe jako Vincent Van Gogh, a druhak o Vice, jenž sice pojednává o bývalém viceprezidentovi USA, nicméně také díky vynikajícímu Christianu Baleovi (který se znovu sešel s Amy Adams) v hlavní úloze má nepochybně co nabídnout i českému publiku. Na cenu Akademie dosáhla rovněž komedie s Melissou McCarthy Dokážete mi kdy odpustit?, ale ochuzeni nebudeme ani o drama Kdyby ulice Beale mohla mluvit, jaké pojednává o seriózních tématech.

 










 

Taky Ralph Fiennes se ve své režijní kariéře nevěnuje komediálnímu žánru (Coriolanus, Vášeň mezi řádky). Jeho nejnovější projekt nás zavede mimo jiné do Sovětského svazu na počátku 60. let. Dva roky zpátky jsme na Febiofestu viděli od Bena Wheatleyho hvězdně obsazenou akční jednohubku Křížová palba. Tentokrát ve filmu Krásný Nový rok, Coline Bursteade řeší disfunkční rodinné vztahy. V Benátkách oceněný Amir Naderi si pro nás v Magické lucerně připravil nostalgické ohlédnutí za „opravdovou kinematografií“. Nový Bio Ráj z toho asi nebude, ale přesto stojí tento biják za pozornost.

Na škodu určitě nebude si pro zajímavost úvést dva debuty jednoho známého herce a jedné známé herečky. Jonah Hill (22 Jump Street, Vlk z Wall Street) si natočil MID90s, zatímco Karen Gillan (Jumanji: Vítejte v džungli!, Avengers: Infinity War) přichází taky s komediálním dramatem nazvaným Párty začíná. Pro příznivce turecké kinematografie se nabízejí Motýli, pro příznivce jihokorejské bude připraven Špion, který se vydal na sever. Mexiko zastupuje drama Kup mi pistoli, z balkánské obecně zaujal Studený listopad, silná skandinávská kinematografie naservíruje třeba švédskou sci-fi Aniara.

Pakliže vás dále lákají známé tváře, můžete vyrazit třeba na Glorii BellJulianne Moore v hlavní roli. V Básníkovi ze školky se nám připomene Maggie Gyllenhaal, ve Vox Lux zase Natalie Portman. Jake Gyllenhaal a Joaquin Phoenix se objeví v novince uznávaného Jacquese Audiarda. V Souboji s rodinou budou pro změnu zainteresovaní nejen The Rock, nýbrž i Lena Headey nebo Vince Vaughn. Ve Stockholmu, který vypráví o prvním případu Stockholmského syndromu, se představí Noomi Rapace a Ethan Hawke. A Mel Gibson pod režijním vedením S. Craig Zahlera (Kosti a skalp, Blok 99) zjístí, co to znamená být Na špatné straně.

 










 

Vedle čerstvých nebo přímo premiérových titulů nabízí Febiofest samozřejmě také klasiky. Někteří si stoprocentně rádi připomenou Zběsilost v srdci, další potěší kultovní Nebe nad Berlínem. V Bazénu zase excelují Alain Delon a Romy Schneider. Stranou zájmu by neměla zůstat ani Smrt v Benátkách. Sedmikrásky připomenou tvorbu Věry Chytilové. A kdo nevyrazí zhlédnout Jednej správně, udělá velkou chybku. Klasika nebude chybět ani v rámci sekce Culinary Cinema, o které si můžete přečíst (pokud jste tak už neučinili) přímo v tomto článku.

Kdo baští dokumenty, jistě si nenechá ujít Friedkin Uncut o režisérovi Vymítače ďábla, který taky v programu nechybí. Veliký ohlas vzbudil projekt Petera Jacksona, jenž v Nikdy nezestárnou nechal za pomoci nejmodernějších technologií remastrovat unikátní záběry z první světové války. Českou republiku zastupují „pouze“ komorní psychologické drama Beze stopyOndřejem Vetchým v hlavní roli, televizní minisérie Vodník od Viktora TaušeKlárou Melíškovou. A zcela zdarma bude k vidění projekt Všechno je jinakKryštofem Hádkem nebo Eliškou Křenkovou, pod který se podepsal Jan Prušinovský, jenž v uplynulých měsících rozčeřil stojaté vody se seriálem MOST!.


Následující tituly budou v letošním roce uvedeny i v běžné distribuci:

The Beach Bum (režie Harmony Korine) – v kinech od 1. května
Nikdy neodvracej zrak (Florian Henckel Von Donnersmarck) – 25. dubna
High Life (Claire Denis) – 25. dubna
Zraněná srdce (v České republice natáčená, v hlavní roli Keira Knightley) – 28. března
Brankář (o fotbalovém gólmanovi Bertu Trautmannovi) – premiéra zatím nebyla stanovena
Mirai, dívka budoucnosti (na Oscara nominovaný animák) – 11. dubna
Arctic: Ledové peklo (survival thriller s Madsem Mikkelsenem) – 28. března


KOMPLETNÍ PROGRAM JE K DISPOZICI TADY
VÍCE INFORMACÍ O JEDNOTLIVÝCH FILMECH NAJDETE TADY


FOTO: febiofest.cz
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz