TOPlist

Chystá se protest proti směrnici EU: Wikipedie bude 24 hodin nedostupná

wikipedia blackout

Evropský parlament čeká koncem března důležité hlasování o směrnici o autorském právu. Součástí jsou i velmi kontroverzní články 11 a 13, které mohou podle kritiků omezit svobodu projevu, zavést částečnou cenzuru a zhoršit fungování celé řady služeb.



zákon law soud



Nepřehlédněte

Článek 11 a 13 změní podobu internetu v EU. Zpravodajské weby mohou přijít o 45 % čtenářů

Tématu jsme se nedávno podrobně věnovali v samostatném článku. Více si o dopadech připravované směrnice můžete přečíst také na webu Googlu, nebo se podívejte na informační leták vyvracející oblíbené mýty zastánců nové směrnice.

Blackout Wikipedie přijde již příští týden

Legislativu kritizuje celá řada tvůrců, organizací, politiků i soukromých osob. Jedním z nejhlasitějších odpůrců je Wikimedia Foundation, která se obává, že nová směrnice bude mít negativní dopad na uživatele. Organizace stojící za Wikipedií také vyjádřila obavu, že nové opatření bude moci být v budoucnu snadno zneužito k cenzuře.

Wikipedia Blackout Screen

Wikipedia proto neplánuje zůstat jen u slovních vyjádření, ale na příští týden chystá i konkrétní protest. Německá verze Wikipedie proto bude ve čtvrtek 21. března na celých 24 hodin vypnuta. Česká Wikipedie pak zatím o přesné formě protestu diskutuje, nicméně je pravděpodobné, že se k iniciativě připojí také.

Pro Wikipedii to nebude poprvé, co touto formou vyjádří nesouhlas s dle jejich názoru omezující legislativou. V minulosti krátkodobou odstávkou reagovala například na americké zákonné iniciativy SOPA a PIPA.

Autor článku Tomáš Krompolc
Tomáš Krompolc
Fanoušek Androidu, Googlu a moderních technologií. Rád si poslechne tvrdší hudbu a mezi jeho nejoblíbenější seriály patří ty z produkce Netflixu. V současné době je spokojeným majitelem telefonu OnePlus 6.

Kapitoly článku